29 Δεκ 2012

Χριστούγεννα στο Πέραμα: Η κρίση ξαναγέννησε τη γειτονιά

Τα Χριστούγεννα στο Πέραμα δεν διαφέρουν από καμιά άλλη μέρα του χρόνου: οι ανάγκες δεν σταματούν, η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία έχουν εγκατασταθεί για τα καλά εδώ. Όμως, το οδοιπορικό της "Α" στις γειτονιές του Περάματος αναδεικνύει και μιαν άλλη πραγματικότητα, τους ανθρώπους που βιώνουν την αλληλεγγύη που για χρόνια ήταν ξεχασμένη, από τότε που η γειτονιά ήταν ζωντανή και όλοι μοιράζονταν τις πατάτες ή το γάλα. Τότε όπως και τώρα.

Σήμερα στο Πέραμα υπάρχουν σπίτια χωρίς νερό. Η ΕΥΔΑΠ χαρακτήρισε ληξιπρόθεσμες τις οφειλές και διέκοψε την παροχή του πιο βασικού αγαθού. Το ίδιο έχει γίνει και με τη ΔΕΗ. "Το ρεύμα είναι πολυτέλεια. Πριν από την κρίση, υπήρχαν ήδη 300 σπίτια χωρίς ρεύμα. Τώρα η κατάσταση έχει χειροτερεύσει", μας εξήγησε ο Γιώργος, που τον συναντήσαμε στο καινούργιο στέκι που φτιάχνει η Συνέλευση του Περάματος. "Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να βρίσκουμε όλοι μαζί τρόφιμα, που τα μοιραζόμαστε. Δεν κάνουμε φιλανθρωπία".
Ποια η φυσιογνωμία του κόσμου που έρχεται στη Συνέλευση; "Είναι κόσμος τσακισμένος, μακροχρόνια άνεργοι. Η οικονομική τους κατάσταση είναι άθλια και η ίδια ήταν και πριν ξεκινήσει η κρίση. Μιλάμε για μια πόλη με 85% ανεργία. Στο Πέραμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες που με το ζόρι κρατάνε τα μαγαζιά τους, ελάχιστοι υπάλληλοι και όλος ο υπόλοιπος κόσμος είναι άνεργος, γιατί 3-4.000 άνθρωποι δούλευαν στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη", εξηγεί ο Γιώργος. "Όταν η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και οι δραστηριότητες γύρω από το λιμάνι τελείωσαν, τελείωσε και η πόλη και τώρα δεν υπάρχουν προοπτικές", λέει, για να προσθέσει όμως ότι "η κρίση φέρνει ξανά κοντά τους ανθρώπους και αναγεννά τη γειτονιά".

Δεν ξέραμε ποιος μένει δίπλα μας, τώρα επιστρέφουμε στη γειτονιά
Συναντήσαμε κι άλλους που συμμετέχουν στη Συνέλευση. Ο Τάσος δούλευε για 27 χρόνια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Εδώ και 2,5 χρόνια είναι άνεργος. Ζει με τη σύζυγό του και συντηρούν το σπίτι τους με τη σύνταξή της, που δεν ξεπερνά τα 440 ευρώ. "Εγώ δεν πρόκειται να πάρω ποτέ σύνταξη", σχολιάζει σκωπτικά και όταν τον ρωτάμε γιατί έρχεται στην Συνέλευση, απαντά: "Εκτός από το θέμα της επιβίωσης, υπάρχουν και κάποιες αρχές. Ο πρωταρχικός μου στόχος δεν είναι να πάρω τα τρόφιμα και να φύγω. Πρέπει να γίνουμε όλοι μια γροθιά για να αλλάξουμε αυτές τις καταστάσεις". Συγκινημένος, μάλιστα, προσθέτει: "Η αλληλεγγύη είναι αυτό που τόσα χρόνια έχει λείψει. Είχαμε φτάσει στο σημείο να μην ξέρουμε ποιος μένει δίπλα μας. Τώρα επιστρέφουμε στη γειτονιά και μου αρέσει αυτό. Παλιά, υπήρχε φτώχεια, αλλά όλοι μοιραζόμασταν αυτό που είχαμε".
Άλλο ένα μέλος της Συνέλευσης, ο Νίκος, που είναι μικροπωλητής, συμπληρώνει τον Τάσο: "Έρχομαι στη Συνέλευση γιατί βρήκα μια ομάδα πραγματικά αλληλέγγυα, είδα ανταπόκριση από τον κόσμο που έρχεται εδώ και το βασικό είναι η αλληλεγγύη και εγώ μια τέτοια κοινωνία θέλω. Μην ξεχνάς ότι το Πέραμα πεινάει", μας θυμίζει καθώς απομακρύνεται.
Στη συζήτηση ήρθε και ο Ανδρέας, εργάτης κι αυτός στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, άνεργος εδώ και τρία χρόνια. Ζει με τη σύζυγό του, που είναι μακροχρόνια άνεργη, ενώ για την επιβίωσή τους βοηθά η οικογένεια. Ο Ανδρέας δραστηριοποιείται στην Συνέλευση και στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Μας μετέφερε, λοιπόν, την εμπειρία του: "Οι ανάγκες στο Πέραμα δεν σταματούν. Στη Συνέλευση εξυπηρετούμε 100 ανθρώπους και δεν μπορούμε να δώσουμε βοήθεια σε περισσότερους", ενώ στους Γιατρούς του Κόσμου εξυπηρετούνται 800 οικογένειες. "Ο αριθμός των επωφελούμενων οικογενειών όλο και αυξάνεται. Παράλληλα, μειώνεται ο ρυθμός που δίνονται τα τρόφιμα. Τα τρόφιμα έρχονταν από αλληλέγγυο κόσμο, που είτε πια δεν έχει να δώσει είτε έρχεται και ο ίδιος να πάρει", μας λέει σηκώνοντας τα χέρια.

Υποσιτισμός, μυκητιάσεις, σπίτια χωρίς ρεύμα
Και έπειτα, μιλώντας για τις εμπειρίες με τους Γιατρούς του Κόσμου, ο Ανδρέας σκοτεινιάζει: "Έχουμε δει παιδιά τεσσάρων ετών με ανάπτυξη δύο ετών λόγω του υποσιτισμού και παράλληλα σε αυτά τα νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, δεν πλένονται σωστά τα ρούχα και έχουν αναπτυχθεί μυκητιάσεις και δερματικές παθήσεις, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν".
Η Άρτεμις Λιανού, επικεφαλής του τμήματος των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα, μας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσέρχονται στο Πολυιατρείο τους στην περιοχή, όπου γίνεται και εμβολιασμός παιδιών, αυξάνεται διαρκώς: "Εξυπηρετούμε καθημερινά 70-80 άτομα, στα οποία παρέχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι, ανασφάλιστοι κυρίως από το Πέραμα, αλλά τελευταία έρχονται και από τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα". "Τον τελευταίο χρόνο μοιράζουμε και το οικογενειακό πακέτο, που περιλαμβάνει γάλα, λάδι, όσπρια, ζυμαρικά ή και είδη για μωρά", μας λέει η κ. Λιανού.

Η φτώχεια δεν έχει ούτε χρώμα ούτε φυλή
Παραμονές Χριστουγέννων συναντήσαμε μέλη της Συνέλευσης του Περάματος έξω από γνωστή αλυσίδα super market, όπου είχαν τοποθετήσει καρότσια και ζητούσαν από τον κόσμο να δώσει βοήθεια σε τρόφιμα, που θα τα μοιράζονταν οι οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Σημαντική ήταν η προσφορά του κόσμου, εξίσου σημαντική η μαρτυρία της Γιώτας, την οποία συναντήσαμε εκεί. Μας είπε, λοιπόν, ότι συμμετέχει στη Συνέλευση τις τελευταίες 20 μέρες και τόνισε: "Αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει αλληλεγγύη" και ξεκαθάρισε: "Δεν θα πήγαινα στη Χρυσή Αυγή, που κι αυτή σήμερα μοιράζει τρόφιμα περιστασιακά, γιατί ξέρω ότι η φτώχεια δεν έχει ούτε χρώμα ούτε φυλή. Δεν είναι μόνο οι Έλληνες φτωχοί".
Η Γιώτα είναι άνεργη εδώ και ενάμιση χρόνο και αφού πλέον δεν λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ, δέχεται τη βοήθεια της μητέρας της, η οποία παίρνει σύνταξη 440 ευρώ. "Είναι τρομερό να μας συντηρούν τα γεροντάκια, αντί να τα βοηθάμε εμείς, και να σκεφτείς ότι είμαι σε ένα σπίτι και από τις τρεις κόρες μου οι δυο είναι άνεργες". Προτού βρεθεί στην ανεργία δούλευε σε εταιρεία security. "Έχω γυρίσει πολλά καταστήματα super market. Πάντα έβλεπα μικροκλοπές. Σαμπουάν, καλλυντικά, προσπαθούσαν να τα κλέψουν. Όταν, όμως, είδα μια γιαγιά να ανοίγει μια συσκευασία με μακαρόνια και να τα σπάει, για να τα χωρέσει στο μικρό τσαντάκι που είχε, τότε κατάλαβα ότι το πράγμα έχει αγριέψει πολύ"...
 http://www.avgi.gr
Κάντε like το keratsinivoice στο facebook
Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ