7 Ιαν 2013

Μάθετε τι κρύβει ο κώδικας του barcode!


Δείτε τι πληροφορίες μπορείτε να μάθετε από το barcode...
Το βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα προϊόντα όμως πόσα γνωρίζετε για τον  ραβδωτό κωδικό των συσκευασιών και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτόν για το προϊόν που αγοράζουμε;

Καταρχάς ο κώδικας ή barcode όπως τον ξέρουμε αποτελείται από 13 ψηφία με τη μορφή ενός συνδυασμού γραμμών και διαστημάτων, ενώ υπάρχουν ορισμένες γραμμές που είναι μακρύτερες από τις υπόλοιπες.
Τα δύο πρώτα ψηφία υποδηλώνουν τον κωδικό της χώρας όπου είναι καταχωρημένος ο κατασκευαστής, όχι όμως απαραίτητα και της χώρας που κατασκευάστηκε το προϊόν.
Η Σουηδία, για παράδειγμα, έχει κωδικό χώρας 73 και η Ελλάδα 52. Τα επόμενα πέντε ψηφία κωδικοποιούν τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα ενώ τα επόμενα πέντε είναι ο αριθμός του προϊόντος που προσδιορίζεται από τον παραγωγό για τη διευκόλυνση παρακολούθησης της αποθήκης του και των πωλήσεών του.
Το τελευταίο ψηφίο του κώδικα είναι ψηφίο ελέγχου. Ο σαρωτής διαθέτει έναν τύπο που τον εφαρμόζει πάνω στα δώδεκα πρώτα ψηφία επιβεβαιώνοντας έτσι πως το αποτέλεσμα είναι ίδιο με το ψηφίο ελέγχου.
Την επόμενη φορά που θα αγοράζετε οτιδήποτε δείτε τον κωδικό και ίσως γνωρίζετε περισσότερα από όσα γνωρίζατε μέχρι σήμερα για το προϊόν που αγοράζετε, όπως επίσης μπορείτε να διαπιστώσετε αν είναι ελληνικής παραγωγής...


Κάντε like το keratsinivoice στο facebook
Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ