Χωρίς απαντήσεις για το θέμα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ των δήμων αλλά και για το θέμα των εκλογών ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα.
Παρά το γεγονός ότι στις ομιλίες τους πολλοί δήμαρχοι έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης απέφυγε στην ουσία να απαντήσει και για τα δύο βασικά θέματα:
- Για τις μεν απολύσεις είπε ότι είναι αντίθετος στο να είναι μαζικές και οριζόντιες, δείχνοντας το δρόμο της διαθεσιμότητας – κινητικότητας στους δημάρχους, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός γίνεται εκτός ΥΠΕΣ
- Για τις δε εκλογές επισήμως ο υπουργός απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά, ανεπισήμως πάντως συνεργάτες του και για το θέμα του χρόνου και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος έδειχναν προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής αναφέρθηκε συνοπτικά σε όλα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση στους καιρούς του Μνημονίου και του Καλλικράτη, ωστόσο επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.
Ο κύριος Τζανής ανέφερε μεταξύ άλλων για το θέμα της ΕΥΔΑΠ:
«Θεωρώ απαράδεκτό μια διορισμένη διοίκηση ΔΕΚΟ (όπως αυτή της ΕΥΔΑΠ) να διώκει δικαστικά αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δίκιο της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή για τον αυτονόητο λόγο, για τον οποίο εξελέγησαν. Καλώ το συνέδριο να πάρει θέση όχι μόνο για το θέμα της συγκεκριμένης δίωξης αλλά και για το αν τελικά η Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής αναφέρθηκε και στα νωχελικά αντανακλαστικά του προεδρείου της ΚΕΔΕ, το οποίο ΔΕΝ έσπευσε αμέσως να συμπαρασταθεί στο δήμαρχο και στους δημοτικούς Συμβούλους Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
«Πολλοί συνάδελφοι ανέφεραν ότι η Αυτοδιοίκηση έχει γυρίσει στη δεκαετία του 60’. Θα διαφωνήσω μαζί τους. Τη δεκαετία του 60’ στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα δεν είχαμε 680 άτομα στα συσσίτια, δεν είχαμε 3000 οικογένειες να εφοδιάζονται τρόφιμα και ρουχισμό από τους κοινωνικούς φορείς και δεν είχαμε το 25% των νοικοκυριών να ζει με κεριά και κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα. Σ αυτή τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε, φυσικό επακόλουθο είναι, ο δήμος να έχει χρεοκοπήσει. Ευτυχώς βέβαια που κερδίσαμε την υπόθεση της ΕΥΔΑΠ και μπορέσαμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας.
Συνέπεια της μη ισοσκέλισης του προϋπολογισμού είναι η παρέμβαση του παρατηρητηρίου (πολλοί δήμαρχοι ανέφεραν πως η τρόικα και η κυβέρνηση θέλουν να βάλουν ΟΛΟΥΣ τους δήμους στο Παρατηρητήριο) για αύξηση των εσόδων, ωστόσο ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας αναρωτήθηκε από πού;
«Από το δημοτικά τέλη που έχουν μειωθεί κατά 55%.; Θα πρέπει ή να μειώσουμε έξοδα, ποια έξοδα όμως (;) που το σύνολο των εσόδων το απορροφά η μισθοδοσία (!!!), κατά συνέπεια με μια ευγενή έκφραση, αυτή της «κινητικότητας» μας ζητάτε να απολυθούν εργαζόμενοι; Αυτοί οι εργαζόμενοι όμως έχετε αναρωτηθεί τι υπηρεσίες προσφέρουν; Ουσιαστικά στελεχώνουν τα συσσίτια, τα δημοτικά ιατρεία, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο τους παιδικούς σταθμούς – ΚΔΑΠ, τα ΚΑΠΗ, το «Βοήθεια στο σπίτι». Δηλαδή υπηρεσίες που τις έχει ανάγκη η φτωχολογιά και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα».
Στη συνέχεια ο κ. Τζανής πρότεινε στη μελέτη κατανομής των ΚΑΠ να δημιουργηθεί, είτε ένα ταμείο κοινωνικής συνοχής για τους ασθενέστερους οικονομικά δήμους (κριτήριο θα μπορούσε να είναι η καμπύλη μεταβολής των εσόδων των δημοτικών τελών την τελευταία τριετία), είτε να μπει ένας «κοινωνικός συντελεστής», πέρα από τον πληθυσμό και τη γεωγραφική θέση.
Στη συνέχεια δήλωσε πως το συνέδριο δεν είναι ούτε σύσκεψη ούτε σεμινάριο και το βήμα του λόγου δεν είναι εξομολογητήριο που ο κάθε δήμαρχος θα πηγαίνει να λέει τον καημό του και να γυρίζει ήσυχος στο δήμο του. Το συνέδριο πρέπει να παίρνει αποφάσεις να βάζει στόχους και να αγωνίζεται δυναμικά να τους πετύχει. Κι επειδή διαπιστώνω ότι η σημαία της διεκδίκησης των πόρων έχει υποσταλεί από το προεδρείο της ΚΕΔΕ, γνωρίζω από μικρό παιδί ότι κάθε εποικοδόμημα έχει για βάση του την οικονομία. Δεν πρέπει λοιπόν εδώ να αναλωνόμαστε σε μια μίζερη διαχειριστική λογική να αφαιρέσουμε κάποια λίγα χρήματα από κάποιο δήμο που τυχόν είτε από λάθος είτε χαριστικά κατά το παρελθόν του δόθηκαν και εξακολουθούν να του δίνονται, αλλά να διεκδικήσουμε δυναμικά αύξηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εάν θέλουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή χρειάζονται και ανάλογοι πόροι.
Τέλος ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής στηλίτευσε την γραφειοκρατία, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει τις επενδύσεις και ζήτησε να πάρει θέση το συνέδριο για τις χαριστικές νομοθετικές πράξεις προς ΔΕΚΟ. Επίσης ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη μελέτη για το ΕΣΠΑ 2014-2019 έτσι ώστε προγράμματα αλληλεγγύης απασχόλησης και βελτίωση του περιβάλλοντος να περάσουν μέσα από τους δήμους και την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.
Μάλιστα ο κ. Τζανής απευθυνόμενος προς τον υπουργό, ο οποίος σε κάποια αποστροφή του λόγου του είχε αναφέρει πως το μέλλον της αυτοδιοίκησης είναι να αυτονομηθεί οικονομικά (!!!!) και να μην έχει καμία επιχορήγηση από το κεντρικό κράτος, αναρωτήθηκε με ποιους πόρους και με ποια αγοραστική δύναμη των πολιτών και ποια οικονομική ισχύ της αγοράς;
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6938119864
Αντιδήμαρχος Γραφείου Τύπου κ. Νίκος Οικονομάκης
Follow us στο twitter
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου