30 Σεπ 2013

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ:«ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29).



 Στην ημερίδα μίλησαν οι (κατά σειρά ομιλιών):
Βασίλης Μιχαλολιάκος, Δήμαρχος Πειραιά
Ιωάννης Μιχελάκης, Υπουργός Εσωτερικών
Γεώργιος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κώστας Ασκούνης, Δήμαρχος Καλλιθέας – Πρόεδρος ΚΕΔΕ
Φλωρεντία Καλδή, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου
Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
Γιάννης Σγουρός, Περιφερειάρχης Αττικής
Νίκος Σαράντης, Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων και Καματερού- Πρόεδρος ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής)
Γεώργιος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη μελέτη που γίνεται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές:
«Έχουμε εισηγηθεί το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις επόμενες αυτοδιοικητές εκλογές. Ήδη γίνεται επεξεργασία. Υπάρχει όμως μια κεντρική ιδέα, ένας πυρήνας. Θα τον έχετε ακούσει, θα μου επιτρέψετε να τον επαναλάβω: δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους Δημάρχους, ένα δεύτερο ενιαίο με τους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά από όλες τις παρατάξεις.
Ο Δήμαρχος για να «κατέβει», προϋπόθεση είναι να έχει πλήρες ψηφοδέλτιο, δηλαδή να καλύπτει τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που έχει ο Δήμος του συν ένα επιπλέον ποσοστό, μπορεί να είναι 50% ή παραπάνω ή οτιδήποτε άλλο. Ο κόσμος θα μπορεί να ψηφίζει από την ενιαία λίστα. Κάθε Δήμαρχος θα γνωστοποιεί είτε μέσω του internet είτε από τις τοπικές εφημερίδες το συνδυασμό του. Ο συνδυασμός θα είναι αναρτημένος και στο εκλογικό κέντρο.
Ο κόσμος να έχει έτσι τη δυνατότητα να επιλέξει αυτόν που κρίνει ως Δήμαρχο ικανό να διαχειριστεί τα κοινά, αλλά να μπορεί να επιλέξει και από άλλες παρατάξεις, που πιθανόν να έχει κάποιους ανθρώπους που εκτιμά, που τους θεωρεί ικανούς, για κάποιους λόγους όμως, κομματικούς, πολιτικούς, προσωπικούς, να μην βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του οποιουδήποτε αρεστού γι αυτόν Δημάρχου και να μπορεί να ψηφίσει από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο. Αυτό ακούγεται λίγο περίεργο. Είχα πει μάλιστα ότι εγώ αυτό το σύστημα το θεωρώ τόσο καλό, που μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες, π.χ. συνδικαλιστικές.»

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχελάκης, αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή, σημείωσε:
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει προπύργιο του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής πρόνοιας και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σε αυτήν την περίοδο που η κοινωνία δοκιμάζεται, σε αυτήν την περίοδο που η κοινωνία είναι θυμωμένη. Στην οργή της, φθάνει στο σημείο να λέει 7% Χρυσή Αυγή και σε δημοσκοπικό επίπεδο παραπάνω.
Ευτυχώς που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν αυτά που έδειξαν, ότι ο κόσμος κατάλαβε και αρχίζει και συρρικνώνεται. Όμως το πρόβλημα δεν το λύσαμε. Ο άνθρωπος ο οποίος πήγε θυμωμένος εκεί, γιατί ούτε μια στο εκατομμύριο δεν πρέπει κανείς μας να πιστεύει ότι όσοι υποστηρίζουν τη Χρυσή Αυγή είναι ναζί, νεοφασίστες, ρατσιστές και εγκληματικά στοιχεία. Άνθρωποι θυμωμένοι, άνθρωποι οργισμένοι είναι και με το δίκιο τους.
Το καλύτερο φάρμακο, πέρα από τη δικαστική έρευνα που θα γίνει και πρέπει να γίνει, γιατί εδώ υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, υπάρχει ένας νεκρός. Πέρα λοιπόν, από τις αξιόποινες πράξεις πρέπει να δούμε την ουσία του προβλήματος. Η διαφθορά είναι ένα κομμάτι που το εκμεταλλεύονται και τι λένε; Όλοι συλλήβδην υπεύθυνοι. Η συλλογική ευθύνη που σας έλεγα.»

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας στην ημερίδα, τόνισε:
«Θα ήθελα να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, το Γιάννη Μιχελάκη και το Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Γιώργο Σούρλα καθώς και τους συνδιοργανωτές για αυτήν την εκδήλωση, που σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρη.

Είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τον Πειραιά που θέλω να ελπίζω ότι σηματοδοτεί και άλλες καλές ημέρες. Ο Πειραιάς δεν είναι στην άκρη του αθηνοκεντρικού κράτους. Είναι κομμάτι της πρωτεύουσας της χώρας. Είναι το εθνικό μας λιμάνι, είναι το ασφαλέστερο λιμάνι της Ευρώπης. Είναι μια πανέμορφη πόλη που έχει προσφέρει τα περισσότερα με την εθνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου γιατί επέλεξε αυτό το θέμα: τη Διαφάνεια, που σήμερα ως θέμα είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο.

Η διαφθορά, επιτρέψτε μου να πω, είναι το καρκίνωμα του ίδιου του πολιτεύματος. Ουσιαστικά, η εκτεταμένη διαφθορά που υπάρχει σήμερα στο δημόσιο βίο της χώρας, που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ακυρώνει την ίδια τη δημοκρατία. Είναι εκείνο το παράσιτο που κυρίως εκτρέφει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.
Αυτά ακριβώς τα στοιχεία που τροφοδοτούν τα άκρα και γεννούν τις απειλές σε βάρος του κοινοβουλευτισμού και της Πολιτείας, απομακρύνουν τους νέους από την Πολιτική και βεβαίως στερούν τη δημοκρατία από μια υγιή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της.
Και όσο η αδιαφάνεια και η διαπλοκή δεν ξεριζώνονται, τόσο το απόστημα μεγαλώνει τόσο ο κίνδυνος για τη δημοκρατία μας παραμένει και υπαρκτός και μεγάλος.
Η απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος έχει στο κέντρο του πυρήνα της τη διαφθορά.
Το πιο επικίνδυνο από όλα είναι ότι κοντεύουμε να συνηθίσουμε την ιδέα ότι αποτελεί πλεονέκτημα ο πολιτικός να είναι έντιμος και ηθικός.
Δηλαδή το αυτονόητο για μια κοινωνία έγινε ζητούμενο. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο.
Είναι χρέος όλων μας να είμαστε μόνο ηθικοί.
Καθήκον όμως εμάς των πολιτικών είναι να συγκρουόμαστε με τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία όπου τη συναντούμε και να βγαίνουμε νικητές.
Ο ρόλος του πολιτικού οφείλει να είναι και κυρίαρχος και διττός.
Σύγκρουση με τη διαφθορά με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον
και παράλληλα ο ίδιος με τη συμπεριφορά του, με την πορεία ζωής του, με το παράδειγμά του στην κοινωνία, να μην περνά την εικόνα στους πολίτες ούτε για εύκολο και ύποπτο πλουτισμό, ούτε για διαφθορά και διαπλοκή.

Διότι και η διαφθορά και η διαπλοκή αναπτύσσονται όταν στην κορυφή της πυραμίδας της κοινωνίας βρίσκονται άνθρωποι που διαφθείρουν και διαφθείρονται.
Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.
Αν μείνουμε μόνο σε αυτήν τότε στην κοινωνία θα περάσει το μήνυμα της συγκάλυψης. Θα περάσει η άποψη ότι ξοφλήσαμε τους λογαριασμούς της πολιτικής με την κοινωνία.
Οι πολίτες, αγαπητοί φίλοι, πιστεύουν ότι πολλοί πολιτικοί πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού. Και πολλές φορές δεν έχουν άδικο.

Η Δικαιοσύνη οφείλει και πρέπει να ψάξει σε βάθος όλες τις υποθέσεις.
Και εάν δεν αρπάξουμε την ευκαιρία, τη συγκυρία της εποχής, αλλά και το ότι έχουμε μια κυβέρνηση που στηρίζει την κάθαρση στην πράξη, τότε θα χάσουμε το στοίχημα μιας νέας πολιτικής ηθικής που θα δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης Πολιτών-Πολιτικής-Πολιτικών.

Άρα αντί για κυνήγι μαγισσών πρέπει να γίνουμε σαφείς και συγκεκριμένοι.
Πρέπει λοιπόν, σήμερα, να αλλάξουμε τα θεσμικά πλαίσια.
1. Πρέπει η διαφθορά να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα. Να μην παραγράφεται όσα χρόνια και να περάσουν και για κανέναν.
2. Νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Πρέπει να αλλάξει. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι οι βουλευτές, ούτε ανακριτές ούτε δικαστές. Δεν είναι δυνατόν να περνά στους πολίτες η αίσθηση ότι υπάρχει συγκάλυψη μεταξύ των πολιτικών και ότι η Βουλή είναι μια συντεχνία.
Ούτε είναι φυσιολογικό να διώκονται τα μη πολιτικά πρόσωπα και να τη γλυτώνουν αυτοί που πήραν τις πολιτικές αποφάσεις. Είμαι ξεκάθαρος και οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται όπως οι πολίτες. Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να προχωρήσει ώστε να πάψει το καθεστώς της ατιμωρησίας.
3. Σε ουσιαστικό επίπεδο, όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης να διεξάγουμε έλεγχο σε βάθος όχι για να δικάσουμε δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, αλλά για να αποδείξουμε στην κοινωνία, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως δεν είμαστε όλοι ένοχοι ή συνένοχοι σε λάθη, παραλείψεις και αδικήματα.

4. Έλεγχος σε βάθος 20ετίας σε όλους τους δημόσιους φορείς και οργανισμούς. Αυτό το ξεκινήσαμε εμείς στον Πειραιά.
Εμείς πρώτοι λέμε όλα στο φως. Καμία σκιά πουθενά και για κανέναν.
Δεν καλύπτουμε κανέναν.

5. Παράλληλα πρέπει να τσακίσουμε την γραφειοκρατία.
Αυτό το καρκίνωμα της δημόσιας διοίκησης που παραμένει σαν μια «Λερναία Ύδρα» που εμποδίζει κάθε προσπάθεια για κάθαρση και είναι ο μεγάλος τροφοδότης της διαφθοράς.

Η Πολιτεία πλέον αναλαμβάνει τις όποιες ευθύνες της αναλογούν.
Ας πράξουν το ίδιο και όλοι όσοι με ευκολία καταγγέλλουν, απαξιώνουν και οδηγούν σε ισοπεδωτικές λογικές, οι οποίες παράγουν φασιστικές νοοτροπίες και πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία.

Αυτές είναι οι νοοτροπίες που λειτουργούν ως θερμοκήπια διαφθοράς.
Γιατί όταν στέλνετε το μήνυμα στην κοινωνία ότι όλοι είναι ένοχοι, οι πραγματικοί ένοχοι διαφεύγουν.
Η απαξίωση και οι κατηγορίες χωρίς στοιχεία είναι το ίδιο επικίνδυνες για την κοινωνία όσο και η διαφθορά.
Αλλά χαίρομαι γιατί σήμερα στην πατρίδα μας κάτι αρχίζει και αλλάζει.
Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής και χωρίς διακρίσεις. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Αυτό ζητούν οι πολίτες μας. Καθαρές και έντιμες σχέσεις.
Και πιστεύω ότι η πατρίδα μας μέσα σε αυτή την κρίση του πολιτικού συστήματος έχει άξιο πρωθυπουργό και άξιο ηγέτη, ο οποίος εγγυάται την πολιτική κάθαρση, αποτελεί τη μεγάλη εγγύηση μια και έχει αφήσει τη δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της αλλά και το ΣΔΟΕ να ψάξει παντού και τους πάντες, ώστε η κάθαρση να γίνει παντού.
Και θέλω πριν κλείσω, να κάνω και μια καθαρώς πολιτική αναφορά για την επικαιρότητα. Ανέκαθεν πίστευα ότι το αυτοαποκαλούμενο ως Χρυσή Αυγή κόμμα, είναι μια εγκληματική οργάνωση και δεν ταύτιζα ποτέ τον ιδρυτικό πυρήνα, τα τάγματα θανάτου, με τους ψηφοφόρους. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είτε της κάλπης είτε των δημοσκοπήσεων, δεν είναι οπαδοί της Χρυσής Αυγής. Είναι αν θέλετε αρνητές του πολιτικού συστήματος όπως λειτουργεί σήμερα. Ας γίνει το πολιτικό σύστημα ελκυστικό, να μπορέσει να συσπειρώσει ξανά το σύνολο του ελληνικού λαού. Όπως ήταν στην μεταπολίτευση, που υποδεχθήκαμε ολόκληρος ο ελληνικός λαός, την πραγματική δημοκρατία που έφερε στην πατρίδα μας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τα άλλα πολιτικά κόμματα. Ας κρατήσουμε τη δημοκρατία μας ζωντανή, αλλά μέσα από μία δυνατή κάθαρση, αυτοκάθαρση.

Αυτό πρέπει να απαιτούμε πρώτοι από όλους εμείς. Κάθαρση και διαφάνεια παντού.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.»

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ






Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ