
θεώρησα καλό να πω δύο λόγια για έναν επίσης Πρόεδρο του Ολυμπιακού που έγινε και Δήμαρχος Πειραιά, τον Μιχάλη Μανούσκο.
Υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα με κοινωφελή έργο στον Πειραιά καθώς διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Αντιφθισικής Εταιρείας (με δράση υπέρ του αντιφυματικού αγώνα που μάστιζε τότε τον πληθυσμό), του Πατριωτικού Ιδρύματος (δράση υπέρ του παιδιού), του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, ιδρυτής των Παιδικών Εξοχών, του «Θεμιστόκλειου» Γυμναστηρίου στην Υπαπαντή, της Λέσχης του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι, των γηπέδων έναντι αυτής που ο Μανούσκος κατασκεύασε πάνω στην θάλασσα για να παίζουν τα παιδιά μπάσκετ!
Η ιστορία του είναι γνωστή ως ιδρυτή και Προέδρου του Ολυμπιακού, αλλά επιτηδευμένα άγνωστη όσον αφορά την φιλανθρωπική του δράση στον Πειραιά καθώς και των έργων του στην πόλη. Δεν θα σταθούμε λοιπόν καθόλου στα ιστορικά του Ολυμπιακού και της Προεδρείας του αλλά σε αυτά που συνήθως είναι ξεχασμένα.
Από τους πολιτικούς αντιπάλους του κατηγορήθηκε διότι διορίσθηκε Δήμαρχος Πειραιά (Διορίσθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1938) κατά την περίοδο του Ιωάννη Μεταξά αλλά αυτοί που τον κατηγορούν, μάλλον ξεχνούν πως με την είσοδο των Γερμανών στον Πειραιά, παρέμεινε μόνο για λίγο καιρό Δήμαρχος καθώς παραιτήθηκε αρνούμενος να συνεργαστεί μαζί τους (1941). Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι από τον Μανούσκο και μετά οι Δήμαρχοι διορίζονταν όχι μόνο από τις δυνάμεις κατοχής αλλά και από τις τότε Εθνικές Κυβερνήσεις αμέσως μετά την απελευθέρωση.
Πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος στον Πειραιά από το 1938 που ανέλαβε ο Μανούσος, υπήρξε ο Ανδριανόπουλος το 1952!
Από τον Μανούσκο μέχρι και τον Ανδριανόπουλο, άλλαξε ο Δήμος 12 φορές χέρια, από 9 Δημάρχους, με αποφάσεις είτε των Δυνάμεων Κατοχής, είτε των Εθνικών Κυβερνήσεων! Ωστόσο μόνο για τον Μανούσκο, υπήρξε τόσο έντονα η κατηγορία, ως μη αιρετού Δημάρχου, παραβλέποντας την άρνησή του για συνεργασία με τους κατακτητές, κάνοντας έτσι ολοφάνερο το γεγονός ότι το πρόσωπό του δέχθηκε μομφή περισσότερο για τα Ολυμπιακά του αισθήματα και μόνο γι΄ αυτά! Τα έργα του εκατοντάδες ειδικά το 1939. Αν τα απαριθμούσαμε τώρα δεν θα μας έφτανε η εφημερίδα. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε το γνωστό Ρολόι στο Πασαλιμάνι (1940) (μπροστά από τον άλλοτε κινηματογράφο Σπλέντιτ) το Δημοτικό Γυμναστήριο πλησίον του ναού της Υπαπαντής γνωστό σήμερα ως «Θεμιστόκλειο», την πλατεία Ταμπουρίων, ηλεκτροφώτισε όλα τα στενά του Πειραιά, ανακαίνισε το Ζάννειο Νοσοκομείο, οδόστρωσε την Λεωφ. Γεωργίου Α΄και σχεδόν όλους τους δρόμους του Πειραιά (τις γειτονιές) που μέχρι τότε ήταν χωματένιοι.
Δημιούργησε επίσης τον Βρεφοκομικό Σταθμό Πειραιώς, που σκοπό είχε την περιποίηση των παραπεταμένων βρεφών, την ανατροφή και μόρφωσή τους. Ο Βρεφοκομικός Σταθμός στεγάζονταν σε οίκημα στην διασταύρωση των οδών Βασ. Γεωργίου Α΄ και Νοταρά και από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, έφθασε να στεγάζει 75 ορφανά ή παραμελημένα παιδιά (έκθετα). Παρόλο που ο τότε Δήμαρχος Πειραιά Γ. Ανδριανόπουλος στην κηδεία του Μανούσκου ανέφερε «η μνήμη σου θα παραμείνει αιώνια εις δόξα του Ολυμπιακού και της πόλεως του Πειραιώς» αν πάτε σήμερα στο νεκροταφείο του Πειραιά «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» που βρίσκεται το μνήμα του – αν καταφέρετε να το βρείτε-, τόσο βρώμικο και τόσο κουτσουλισμένο όπως ανέφερε ο Δημοσθένης Μπούκης, που δεν φαίνεται κανένα γράμμα από τα σκαλισμένα επί του μαρμάρου. Αυτά για να δείτε την τιμή που κάνει η πόλη στους Πειραιώτες που την αγάπησαν, εν αντιθέσει με τους διερχόμενους (κοινώς τουρίστες) που έκαναν και κάνουν λαμπρή καριέρα ως «Πειραιώτες».http://www.fonipeiraioton.gr/
......................................................................................................................................................................
Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις
και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το
Κερατσίνι που θέλουμε!
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com
Email: keratsinivoice@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου