Τρείς μεγάλες πόλεις με πλούσια ιστορία και μεγάλο πληθυσμό. Η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη. Ποιοί ήταν οι πρώτοι δήμαρχοι; Από που κρατούσε η σκούφια τους; Διαβάστε αναλυτικά.
Ο Ανάργυρος Πετράκης ήταν Έλληνας πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε πρώτος δήμαρχος Αθηναίων.Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γόνος της οικογένειας των Πετράκηδων, οι οποίοι είχαν καταγωγή από τη Δημητσάνα.
Τα περισσότερα μέλη της συγκεκριμένης οικογένειας είχαν ακολουθήσει τον ιερατικό ή μοναχικό κλάδο. Σε αυτούς οφείλεται και η ίδρυση της Μονής Πετράκη. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 σπούδασε ιατρική στο εξωτερικό και διετέλεσε δημογέροντας της Αθήνας.
Τον Μάιο του 1835 εξελέγη πρώτος δήμαρχος Αθηναίων και μετά ακολούθησαν άλλες δυο θητείες (1836 - 1837, 1841 - 1843). Το 1862 εξελέγη πληρεξούσιος της Αθήνας στην Β' Εθνοσυνέλευση. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του ανέλαβε δύο φορές υπουργική θέση και συγκεκριμένα υπουργός Δικαιοσύνης (1865) και Ναυτικών (1879). Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του, χαρακτήριζε τον Πετράκη προδότη, για την προσπάθεια που κατέβαλε να εμποδίσουν να χτυπήσουν οι καμπάνες έτσι ώστε να μην ειδοποιηθεί ο λαός για την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.
Πέθανε το 1892. Απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Περικλή Πετράκη, υπουργό, την Πηνελόπη Πετράκη, σύζυγο Δημητρίου Μιαούλη, την Αικατερίνη Πετράκη, σύζυγο Ιωάννου Κριεζή και την Ασπασία Πετράκη, σύζυγο Ιακώβου Αργυρόπουλου. Εγγονός του ήταν ο Περικλής Ι. Αργυρόπουλος, ναύαρχος, και δισέγγονή του η Ασπασία Μάνου, σύζυγος του Βασιλιά Αλέξανδρου της Ελλάδας.
Η κατάσταση του Δήμου Αθηναίων την πρώτη φορά που ανέλαβε δήμαρχος ο Ανάργυρος Πετράκης ήταν άθλια.
Παρ'όλα αυτά έκανε αρκετά έργα όπως το άνοιγμα δρόμων και έργα αποχέτευσης.
ίδρυσε την δημοτική φρουρά και την δημοτική βιβλιοθήκη, δημιούργησε δύο λαϊκά ιατρεία για τους απόρους, ανήγειρε δημοτικό σχολείο στην Πλάκα και θεμελίωσε το Δημοτικό Νοσοκομείο.
Για τον σκοπό αυτό πούλησε τρία σπίτια προσφέροντας τα χρήματα στον Δήμο. Η παύση του οφείλεται σε μια διαμάχη που προέκυψε μεταξύ κυβερνήσεως και δήμου, την ώρα που ο Όθωνας απουσίαζε στο εξωτερικό.
Στην δεύτερη θητεία του, το 1841, πραγματοποίησε έργα οδοποιίας, δενδροφύτευσε την πόλη, και κυρίως την Πατησίων, πάταξε τα κακοποιά στοιχεία και οργάνωσε την αστυνομία. Παράλληλα θεμελίωσε τον Μητροπολιτικό Ναό και αποπεράτωσε το Δημοτικό Νοσοκομείο. Κατηγορήθηκε όμως για την πρωτοφανή λειψυδρία και ανομβρία που παρουσιάστηκε το 1842. Τελικά παραιτήθηκε κατά την διάρκεια των γεγονότων της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.
Κυριάκος Σερφιώτης: Ο πρώτος δήμαρχος Πειραιά
Ο Κυριάκος Α. Σερφιώτης, ήταν ο πρώτος δήμαρχος του Πειραιά από το 1835 έως το 1841 (23.12.1835-19.04.1841).
Γεννήθηκε στην Ύδρα, στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του 18ου αιώνα. Ήταν γιος του καπετάν - Αντώνη Σερφιώτη, ενός από τους πιο ονομαστούς ωκεανοπλόους της προεπαναστατικής περιόδου.
Ο Κυριάκος Σερφιώτης
Στον Πειραιά εγκαταστάθηκε το 1833 και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Παρά τις περιορισμένες γραμματικές γνώσεις, κατάφερε σύντομα να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του τόπου. Επί δημαρχίας του φτιάχτηκαν τα πρώτα οργανωμένα θαλάσσια λουτρά στο νεοελληνικό κράτος που λειτούργησαν στον Πασαλιμάνι. Στον Πειραιά υπάρχει η πλατεία Σερφιώτου.
Σουλεϊμάν Σουντί Βέης: Ο πρώτος δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Μέχρι και το 1922 οι δήμαρχοι που εκλέγονταν στην Θεσσαλονίκη ήταν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι. Γι αυτούς δεν σώζονται πολλά στοιχεία για την ιστορία τους.
http://www.newsit.gr......................................................................................................................................................................
Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις
και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το
Κερατσίνι που θέλουμε!
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com
Email: keratsinivoice@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου