12 Αυγ 2014

Ο Νιάρχος και η 27χρονη Ελβετίδα γκαλερίστα

Πώς η αγάπη για την τέχνη έφερε κοντά τον 60άρη κροίσο και τη γοητευτική curator με τα μισά του χρόνια   

Εκπληκτοι οι κάτοικοι των Σπετσών είδαν πριν από λίγες ημέρες τον εξαιρετικά φειδωλό στις κοινωνικές εμφανίσεις Σπύρο Νιάρχο να απολαμβάνει όχι μόνο τις βόλτες του στο νησί του Αργοσαρωνικού, αλλά κυρίως τη συντροφιά νεαρής ξανθιάς καλλονής. Το ζευγάρι, αφού περιηγήθηκε αθόρυβα στα νησιώτικα σοκάκια και απόλαυσε ένα θαλασσινό γεύμα στον φημισμένο «Ταρσανά», επιβιβάστηκε διακριτικά σε θαλάσσιο ταξί και επέστρεψε στο ιδιωτικό νησί των Νιάρχων. Οι υπάλληλοι της Σπετσοπούλας είχαν καιρό να δουν τον δευτερότοκο γιο του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου τόσο ευτυχισμένο και χαρούμενο. Μπορεί η μόλις 27 ετών Ιζαμπέλ Γκμιρζίνσκα Μπσερ να μπήκε πριν από λίγους μήνες στη ζωή του δισεκατομμυριούχου jet setter, φαίνεται όμως πως η γοητεία που του ασκεί θα οδηγήσει σύντομα στην ανακοίνωση των γάμων τους, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι γνωρίζοντες. «Από τον Σταύρο περιμέναμε τα κουφέτα, η έκπληξη ήρθε από αλλού», λένε φίλοι της οικογένειας και συμπληρώνουν χαριτολογώντας: «Εν ολίγοις, ο θείος πρόλαβε τον ανιψιό. Οπως και να ’χει, τα νέα είναι καλά αφού ο εξαιρετικά δυναμικός Σπύρος φαίνεται να βρήκε το απάγκιο του και η Σπετσοπούλα μετά από πολλά χρόνια, από την εποχή που ζούσε ο bon vivant και δημιουργός της δυναστείας Σταύρος Νιάρχος, πρόκειται να ζήσει ξανά μεγαλεία και χαρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα μεγάλα σαλόνια των Σπετσών, της Αθήνας αλλά και της Ζυρίχης, ο Σπύρος Νιάρχος και η Ιζαμπέλ πρόκειται να ανέβουν σύντομα τα σκαλιά της εκκλησίας, επισφραγίζοντας ιδανικά έναν κεραυνοβόλο, καταπώς λέγεται, έρωτα. Τι κι αν ο Ελληνας tycoon είναι 59 ετών και η αγαπημένη του μόλις 27; Η διαφορά ηλικίας δεν έπαιξε κανέναν ρόλο, αφού ο λάτρης του ωραίου φύλου και μάλλον άστατος στην προσωπική του ζωή Σπύρος φαίνεται να βρήκε μετά το πολυθρύλητο διαζύγιό του από την εκκεντρική Δάφνη Γκίνες εκείνην που τόσα χρόνια αναζητούσε. «Η γνωριμία έγινε πριν από καιρό, από την αρχή όμως φάνηκε ότι είχε όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο και πιο δυνατό από φιλία», υποστηρίζουν ελληνικοί κύκλοι της Ζυρίχης. «Η αγάπη του Σπύρου Νιάρχου για την τέχνη, την οποία του καλλιέργησε ο πατέρας του και η μανία του να συλλέγει έργα σημαντικών ζωγράφων, ανεβάζοντας τις αξίες στο χρηματιστήριο της παγκόσμιας τέχνης, τον οδήγησαν στη διάσημη γκαλερί της Ζυρίχης “Gmurzynska", η οποία ανήκει στην πολωνικής καταγωγής μητέρα της Ιζαμπέλ. Εν τω μεταξύ, ο Σπύρος Νιάρχος έγινε από τους πλέον τακτικούς επισκέπτες του χώρου τέχνης, ο οποίος στη λίστα των πελατών του συγκαταλέγει ονόματα διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Αμερικανός μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ και ο εκκεντρικός σταρ της διεθνούς μόδας Καρλ Λάγκερφελντ». Από την άποψη αυτή η νεαρή Ιζαμπέλ θεωρείται από τις πιο δυνατές art dealers στον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας καταφέρει να βάλει το όνομά της δίπλα σε μαικήνες της σύγχρονης τέχνης, όπως ο Λάρι Γκαγκόζιαν και o Τσαρλς Σαάτσι.

Ιζαμπέλ Μπσερ: Η εκλεπτυσμένη curator

Θεωρείται από τις υπερθετικού βαθμού sοcialites στον χώρο της τέχνης. Ψηλή, ξανθή, υπέρκομψη, φωτογενής, με φυσικό χαμόγελο και πηγαία γοητεία, αφήνει την προσωπική της αύρα να πλανάται με τη χάρη που τα εντυπωσιακά έργα τέχνης της συλλογής των γκαλερί της αποτυπώνονται στα μάτια των συλλεκτών. Η γιαγιά της Αντωνίνα, γεννημένη το 1923 στη Βαρσοβία από εβραίους γονείς, εγκατέλειψε την πατρίδα της, την Πολωνία, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για να εγκατασταθεί στην Κολονία της Γερμανίας. Εκεί, το 1965 άνοιξε μια γκαλερί τέχνης βαφτίζοντάς την με το επώνυμό της, Γκμιρζίνσκα, καταφέρνοντας να γίνει βαθμιαία η πιο έγκυρη προμηθεύτρια έργων τέχνης από την Ανατολική Ευρώπη. Από την αρχή εξειδικεύτηκε στα έργα καλλιτεχνών, εκπροσώπων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, που λόγω άγνοιας των συλλεκτών ήταν υποτιμημένα στη Δύση. Η γιαγιά, που έδειξε μεγάλη επιδεξιότητα στον εντοπισμό των σχετικά υποτιμημένων καμβάδων της ρωσικής avant-garde, προμηθεύτηκε και διέθεσε έργα μοντερνιστών καλλιτεχνών, όπως ο Καζιμίρ Μάλεβιτς, ο Αλεξάντερ Ροντσένκο, η Ναταλία Γκοντσάροβα, οι οποίοι σήμερα αποτιμώνται σε μυθικές τιμές στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση των σοβιετικού τύπoυ καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη το 1989, η Αντωνίνα μαζί με τη κόρη της Κριστίνα αξιοποίησαν στο έπακρο τις επαφές και τις γνώσεις τους προκειμένου να προσφέρουν παραμελημένα άλλοτε έργα στους διεθνείς πελάτες τους αποκομίζοντας αξιοσέβαστα κέρδη. Σταδιακά πρόσθεσαν στη συλλογή τους έργα διάσημων Δυτικών εικαστικών, όπως των Ντόναλντ Τζαντ, Τζέιμς Τάρελ και του Ιβ Κλάιν, μετακομίζοντας στη νέα τους έδρα, την Ελβετία, λόγω χαμηλότερης φορολογίας στις μεταπωλήσεις έργων τέχνης. Με ναυαρχίδα πλέον την γκαλερί τους στη Ζυρίχη και παραρτήματα στο Σεν Μόριτς και στο Ζουγκ, η Γκμιρζίνσκα αναβάθμισε το πελατολόγιο των συλλεκτών τέχνης σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Τα κέρδη τους αυξήθηκαν ραγδαία πραγματοποιώντας αγοραπωλησίες τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος. Οταν η γιαγιά Αντωνίνα πέθανε, μόλις έναν μήνα προτού γεννηθεί η εγγονή Ιζαμπέλ, η ιδιοκτησία και η διαχείριση της γκαλερί πέρασε στην κόρη Κριστίνα, η οποία εμπλούτισε ακόμα περισσότερο την ιδιωτική συλλογή αποδεικνύοντας το ταλέντο της τόσο στο εκλεπτυσμένο γούστο όσο και στο επιχειρηματικό δαιμόνιο. Φυσικά, θα ήταν παράλειψη να αγνοηθεί και η ευλογία της από εντυπωσιακή ομορφιά. Χαρίσματα που φαίνεται να κληρονόμησε και η Ιζαμπέλ.

Προικισμένη με τη λεπτότητα, την ευγένεια και τη χάρη ενός βαθύτατου γνώστη της μοντέρνας τέχνης, με οξυμένη παρατηρητικότητα και ένστικτο στην ανακάλυψη μιας ευκαιρίας, αλλά ταυτόχρονα αποπνέοντας αριστοκρατικό αέρα, ολοκληρώνει ένα συνολικό πακέτο που διαθέτει όμορφο πρόσωπο, κομψή κορμοστασιά, επιμελημένο ντύσιμο και την άνεση να κινείται με αβρότητα και γοητεία σε κοσμικά πριβέ ντινέ και βερνισάζ. Με σπουδές τέχνης στο Regent’s Business School του Λονδίνου προετοιμάστηκε για διεθνή καριέρα με υψηλά στάνταρ δουλεύοντας παράλληλα σε γκαλερί της βρετανικής πρωτεύουσας. Στα 27 της είναι μεν μια εξειδικευμένη επαγγελματίας επιμελήτρια στον χώρο της τέχνης, αλλά δεν παύει να είναι και μια νέα μοντέρνα κοπέλα που απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής. Φημολογείται ότι τη φλέρταρε ο γόνος της οικογένειας Ανιέλι, Λάπο Ελκάν, αλλά μάλλον υπήρξε παρανόηση από τα διεθνή κοσμικά κουτσομπολιά λόγω της παρέας που έκαναν περιστασιακά μέσω του κοινού τους φίλου Μάρκο Περεγκό, πρώην ποδοσφαιριστή, νυν εικαστικού και συζύγου της Ζόε Σαλντάνα. Η Ιζαμπέλ δεν παραλείπει να πηγαίνει σε ποπ συναυλίες συχνά πυκνά συνοδευόμενη από τον αδελφό της Λούκας Μπσερ, επαγγελματία οδηγό αγώνων ταχύτητας, ενώ χαλαρώνει ακούγοντας hip-hop, κάνοντας πιλάτες και ασκήσεις γιόγκα. Και βέβαια, η τέχνη είναι το μεγάλο της πάθος, αφού ως νήπιο πρωτοπερπάτησε στο περίπτερο της οικογενειακής γκαλερί, στην έκθεση σύγχρονης τέχνης Art Basel, μένοντας όρθια να χαζεύει έναν πίνακα του Χουάν Μιρό μέχρι να τη μαζέψει η μητέρα της. Στα σχέδιά της αναπόφευκτα είναι η διεύθυνση της ομώνυμης γκαλερί στην οποία για την ώρα συνεργάζεται αρμονικά με τη μητέρα της. Αμφότερες εξάλλου πόζαραν σε φωτογραφικό ενσταντανέ με τους υψηλής αισθητικής συλλέκτες τέχνης Φίλιππο και Σπύρο Νιάρχο στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Καρλ Λάγκερφελντ, πέρυσι τον Μάρτιο, στην γκαλερί τους στο Σεν Μόριτς.

Σπύρος Νιάρχος: Αριστοκράτης, bon vivant και πολίτης του κόσμου

O Σπύρος είναι ο δευτερότοκος γιος του θρυλικού Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού. Ο Φίλιππος είναι πια ο αρχηγός της οικογένειας καθότι πρωτότοκος, ενώ η Μαρία είναι η μικρότερη. Γεννημένος το 1955, γαλουχείται με κοσμοπολίτικη νοοτροπία και αέρα. Ζει μεταξύ Ελβετίας, Λονδίνου και Νέας Υόρκης, κυκλοφορεί στα πιο μοδάτα πριβέ κλαμπ του κόσμου, ντύνεται sur mesure στους μεγαλύτερους οίκους ανδρικής μόδας και, παρόλο που δεν του αρέσει η δημοσιότητα, γι’ αυτό και δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη στη ζωή του, εμφανίζεται πολύ επιλεκτικά σε κοσμικά events διεθνούς κύρους. Οπως για παράδειγμα στον γάμο του πρίγκιπα Ερνέστο του Ανόβερο, επιστήθιου φίλου του, του οποίου λόγω στενής σχέσης έγινε μάρτυρας. Το 1987 συνάντησε στην Ελβετία την αριστοκρατική γόνο Δάφνη Γκίνες, 19 ετών τότε, την οποία και παντρεύτηκε. Μαζί της απέκτησε τρία παιδιά, τα οποία είναι και η μεγάλη αδυναμία της ζωής του. Τον Νικόλα-Σταύρο Νιάρχο, ο οποίος γεννήθηκε το 1989, τον Αλέξη-Σπύρο, γεννημένο το 1991, και την Ινές-Σοφία, τη μικρότερη της οικογένειας, η οποία είναι μόλις 19 ετών. Η Δάφνη Γκίνες και ο Σπύρος Νιάρχος ενσάρκωναν ένα από τα πιο ζηλευτά ζευγάρια του διεθνούς jet set. Εκείνος, ένας επιχειρηματίας με ασύλληπτη περιουσία την οποία με δυσκολία μπορεί να υπολογίσει το «Forbes», εκείνη μια εκκεντρική γυναίκα, γνωστή για τις στυλιστικές εξτραβαγκάντζες της και τις φιλίες της με τα τρομερά παιδιά της μόδας Αλεξάντερ ΜακΚουίν, Τζον Γκαλιάνο, Εμίλιο Πούτσι, Βαλεντίνο.

Ο Σπύρος Νιάρχος ήταν η μεγάλη αδυναμία του πατέρα του, γι’ αυτό και στη διαθήκη του τού παραχώρησε τη μερίδα του λέοντος. Στα χέρια του έχει περάσει το 35% της λιβεριανής εταιρείας Willow Trust Company, ναυαρχίδα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου Νιάρχου. Πρόκειται για εταιρεία με πλούσιο χαρτοφυλάκιο και δυσθεώρητους τζίρους, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της τις ναυτιλιακές δραστηριότητες της οικογένειας και διαχειρίζεται τα μετρητά, αλλά και τις επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές. Εξυπνος, διορατικός και καλλιεργημένος, ο Σπύρος Νιάρχος απολαμβάνει μια πολυτελή ζωή στους μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους του κόσμου. Διαθέτει έναν ολόκληρο δικό του όροφο στο περίφημο Rockefeller Center της Νέας Υόρκης, επαύλεις στο Λονδίνο, στη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη και φυσικά μαζί με τον αδελφό του Φίλιππο είναι συνιδιοκτήτες του ιδιωτικού νησιού Σπετσοπούλα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις Σπέτσες.

Σημαντική είναι και η κοινωνική προσφορά των αδελφών αφού μέσω του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» χρηματοδοτούν την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου, σύμφωνα με τα σχέδια του διεθνούς φήμη αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Το Κέντρο Πολιτισμού θα περιλαμβάνει τα κτίρια που θα στεγάσουν την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και ένα πάρκο συνολικής έκτασης 170.000 τ.μ. Ευθέως ανάλογη της μυθικής περιουσίας του Σπύρου Νιάρχου είναι και η αξία της ιδιωτικής συλλογής πινάκων που διαθέτει, στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα των Πικάσο και Ματίς. «Πρόκειται για πίνακες τόσης και τέτοιας αξίας που έτσι και δημοπρατηθούν σε μεγάλους οίκους, όπως οι Sotheby’s και οι Christie’s, θα αλλάξουν άρδην οι ισορροπίες στο χρηματιστήριο της τέχνης», υποστηρίζουν οι γνώστες. Και πιθανότατα έχουν δίκιο. Ωστόσο, ο Ελληνας μεγιστάνας όχι μόνο δεν μοιάζει διατεθειμένος να πουλήσει κομμάτια από τη συλλογή του, αλλά φροντίζει διαρκώς να την εμπλουτίζει. Αλλωστε η αγάπη του για την τέχνη ευθύνεται τελικά για τη γνωριμία του με τη σαγηνευτική Ιζαμπέλ.
http://www.protothema.gr



......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Advertisement



 Advertisement

 Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ