22 Ιαν 2017

Η δράση της «συμμορίας των Ρομά» στο Πειραιά

Ένας 36χρονος, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Σέφκης», που διέμενε σε βίλα στον Ασπρόπυργο και έπινε το καφέ του σε γνωστή καφετέρια του Πειραιά, φέρεται να είναι ένας
από τους τρεις «μεγάλους αρχηγούς» της «συμμορίας των Ρομά», όπως χαρακτηρίστηκε η συμμορία διαρρηκτών με μεγάλη δράση στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια και στη Λάρισα, με λεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο «Σέφκης» συνελήφθη στις 11 Ιανουαρίου στο στέκι του στον Πειραιά, σε μια νέα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που έγινε για τη σύλληψη της αρχηγικής «τρόϊκας» της συμμορίας, η οποία είχε εξασφαλίσει τη συνεργασία τουλάχιστον τριών αστυνομικών και είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο κλεπταποδόχων, στο οποίο εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή δύο καταστημάτων στο Κερατσίνι και στο Μοσχάτο, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά site από στοιχεία που υπάρχουν στην ογκωδέστατη δικογραφία προκύπτει ότι μετά την διάπραξη των κλοπών οι «αρχηγοί» των υποομάδων με τα προσωνύμια «Μπάμπης-φλου», «Φάνης», «Μαραντόνα» και «Ζήσης» παρέδιδαν τα κλοπιμαία στο «Σέφκη», ο οποίος τηλεφωνούσε στον κλεπταποδόχο με το παρατσούκλι «Καμπέρης» και του έδινε ραντεβού για την αγοραπωλησία των κλοπιμαίων, με τον τελευταίο να πληρώνει άμεσα με μετρητά.

Το δεύτερο μέλος της αρχηγικής «τρόϊκας», που συνελήφθη στη Μάνδρα ήταν ένας 46χρονος ενώ τελευταίος συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου στο Καματερό ο 34χρονος «capo dei capi», γνωστός με τα ψευδώνυμα «Χειλάς» ή «Ψηλός».

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά site ο «Χειλάς» ή «Ψηλός» είναι σεσημασμένο από το 1994, όταν από πολύ μικρή ηλικία (περίπου 11- 12 χρονών) κατηγορήθηκε για κλοπή 600.000 δραχμών από οπωροπωλείο στην Πάτρα και τέσσερα χρόνια αργότερα (1998) για διαρρήξεις σε Κόρινθο και Αίγιο.
Αργότερα, η… δράση του μεγάλωσε και το 2004 κατηγορήθηκε στο Βόλο για ληστεία σε φαρμακείο, όπου είχε ξυλοφορτώσει τον ιδιοκτήτη. Την 1η Σεπτεμβρίου 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απείθεια κλοπή και παράβαση του νόμου περί όπλων. Μαζί με έναν φίλο του είχαν μπει σε ψητοπωλείο στο Ίλιον, εντόπισε έναν «αντίπαλο», τον απείλησε με πιστόλι, τον χτύπησε στο πρόσωπο με την κάνη και κατά την αποχώρησή του πυροβόλησε μία φορά προς το μέρος του.
Αργότερα, το 2011 κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε συμμορία διαρρηκτών και ειδικά για τη διάρρηξη σε ένα βενζινάδικο.

Η αρχηγική «τρόϊκα» αλλά και οι άλλοι πέντε αρχηγοί των υποομάδων, που είχαν συγκροτηθεί και επιχειρούσαν διατηρούσαν βίλες αξίας εκατομμυρίων ευρώ με πισίνες και κυκλοφορούσαν με Ferrari και Porsche, παρότι δήλωναν άεργοι! Στο σπίτι ενός… άπορου «Κορλεόνε» βρέθηκαν 10 τραπεζικά βιβλιάρια με καταθέσεις πολλών μηδενικών!

Η Αστυνομία για να φτάσει στην εξάρθρωση της μεγάλης συμμορίας, που είχε οργάνωση «οικογενειακής μαφίας» χρειάστηκε να κάνει μεθοδικές έρευνες για περισσότερο από ένα χρόνο, απομονώνοντας και υπηρεσίες της που διαπιστώθηκε ότι είχαν διαβρωθεί από τη συμμορία με τη βοήθεια επίορκων αστυνομικών.

Ιδιαίτερα δύσκολο αποδείχτηκε, όμως, το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων καθώς στις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κάποιες παλιές διαλέκτους των Ρομά, τις οποίες πολλοί νεότεροι δεν γνωρίζουν  σε συνδυασμό με τους δικούς τους κωδικούς. Για παράδειγμα, η διάρρηξη είχε την κωδική ονομασία «πάμε να παίξουμε ένα 5x5»...

Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες δεν αρκούνταν μόνο στο να αδειάσουν χρηματοκιβώτια στα σπίτια των θυμάτων, αλλά συνήθιζαν πριν φύγουν να κάνουν βανδαλισμούς, δίχως λόγο μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν... Για παράδειγμα βούλωναν νεροχύτες και άνοιγαν τέρμα τις βρύσες και έτσι πλημμύριζαν τα σπίτια που είχαν «χτυπήσει», προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες ζημιές στο πέρασμά τους.

Εκείνο, που επίσης εντυπωσίασε ήταν η δομή της συμμορίας καθώς χωριζόταν σε δύο ομάδες, που δρούσαν αυτοδύναμα και ανεξάρτητα η μια από την άλλη. Βέβαια, οι δύο ομάδες διατηρούσαν άμεση και συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους, αναφορικά με τους τομείς δραστηριοποίησης τους, ώστε να μη συμπίπτει χρονικά και τοπικά η δράση τους.

Επίσης, σε περιπτώσεις επιπλοκών και συλλήψεων, τα μέλη της μίας οργάνωσης υποστήριζαν «επιχειρησιακά» τις δραστηριότητες της άλλης ομάδας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εγκληματικών οργανώσεων είναι η ιεραρχική δομή, η σαφήνεια ως προς την κατανομή των ρόλων των μελών τους καθώς και η αφθονία υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως πλήθος οχημάτων, διαρρηκτικών εργαλείων και ασυρμάτων πομποδεκτών, που τους διευκόλυνε στην διάπραξη των κλοπών και στην αποφυγή της σύλληψής τους.

Πως δρούσε η συμμορία

Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από τέσσερις αυτοτελείς επιχειρησιακές υποομάδες, τις οποίες διεύθυναν αντίστοιχα αρχηγικά μέλη. Τα αρχηγικά μέλη ήταν επιφορτισμένα με το συντονισμό των περιοχών, των χρονικών διαστημάτων και των στόχων που θα «επιχειρούσαν», ώστε η δράση της ομάδας τους να μην συμπίπτει με αυτή των άλλων υποομάδων.

Οι επιμέρους ομάδες πραγματοποιούσαν, διαρρήξεις σε πολυτελείς κατοικίες , από τις οποίες αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρηματοκιβώτια και άλλα τιμαλφή.

Σημαντικό ρόλο στη δράση της οργάνωσης διαδραμάτιζε μία από τις υποομάδες, η οποία αποτελούταν από επίλεκτα μέλη και των άλλων τριών και δραστηριοποιούταν αποκλειστικά στη διάρρηξη γραφείων εργοστασίων και εταιριών.

Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούσαν συνήθως χρηματοκιβώτια, που περιείχαν μεγάλα χρηματικά ποσά, όπως επίσης προέβαιναν στην διάρρηξη αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων (Α.Τ.Μ.) τόσο στην Αττική, όσο και στην ευρύτερη επικράτεια.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας, μεταξύ άλλων προκύπτει ότι τα μέλη της προέβαιναν σε αποπροσανατολιστικά τηλεφωνήματα στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, καταγγέλλοντας ψευδή περιστατικά σε σημεία, τα οποία απείχαν γεωγραφικά από την περιοχή δράσης τους.

Όπως προέκυψε μέχρι στιγμής από την εξέλιξη της έρευνας, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται σε περισσότερες από 250 περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και κυρίως στα Βορειαονατολικά Προάστια (Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Άγιο Στέφανο, Πικέρμι, Ραφήνα κ.λπ.) καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση διέπραττε κλοπές – διαρρήξεις σε οικίες κυρίως της Δυτικής Αττικής, όπου αφαιρούσαν χρήματα, χρηματοκιβώτια και άλλα τιμαλφή.

Τη συγκεκριμένη οργάνωση διηύθυνε ένα μέλος της και κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι χρησιμοποιούσε ως «επιχειρησιακά» οχήματα, συνηθισμένα μικρά αυτοκίνητα πόλης, ώστε να μην προκαλούν την προσοχή των διωκτικών Αρχών και των πολιτών.

Για τη συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα προκύπτει, ότι είχε επεκτείνει τη δράση της και σε άλλες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Ορεστιάδα κ.λπ. Παράλληλα, το αρχηγικό της μέλος με σκοπό τον εντοπισμό κατάλληλων προς διάρρηξη οικιών, πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια στις προαναφερόμενες πόλεις και με τη βοήθεια μελών που διαβιούσαν σε αυτές, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές πράξεις και στη συνέχεια σε διαρρήξεις και κλοπές.

Στο πλαίσιο της εγκληματικής της δραστηριότητας, τα μέλη της, πραγματοποίησαν περισσότερες από 50 περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων.

Οι συλλήψεις

Αρχές Νοεμβρίου είχαν συλληφθεί 41 άτομα ηλικίας από 19 έως 66 ετών (38 ημεδαποί, 1 υπήκοος Συρίας, 1 υπήκοος Αλβανίας και 1 ομογενής από το Καζακσταν). Ταυτόχρονα, ταυτοποιήθηκαν άλλα άτομα, οι οποίοι και αναζητούνται για να συλληφθούν, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί.

Εκείνη τη μέρα (2 Νοεμβρίου 2016) είχε γίνει στην Αττική και στη Βόρειο Ελλάδα μια γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες και 37 δικαστικοί λειτουργοί πραγματοποιώντας περισσότερες 60 έρευνες σε κατοικίες, καταστήματα και άλλους χώρους των δραστών, με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν κάτω από πλακάκια, φρεάτια, σωλήνες αποχετεύσεων, απορροφητήρες και εντοιχισμένες κρύπτες περίπου 1.000.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασήμι, δεκάδες κιλά φύλλων και ράβδων χρυσού, κοσμήματα και πολύτιμους λίθους, η αξία των οποίων ξεπερνούσε τα 2.000.000 ευρώ, ενώ είχαν και 60 αυτοκίνητα άλλα «επιχειρησιακά» και άλλα πολυτελή για… βόλτες.

Επιπλέον, βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, φυσίγγια, μαχαίρια, ασύρματοι και πολύ μεγάλος αριθμός διαρρηκτικών εργαλείων, όπως κατσαβίδια, κόφτες, τροχοί κ.λπ., κινητά τηλέφωνα, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και ποσότητες ναρκωτικών.

Η «μαφία» είχε και «εκτιμητές» κοσμημάτων και κυρίως δακτυλιδιών και περιδέραιων με διαμάντια και ρουμπίνια! Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων αγοράς χρυσού, οι οποίοι διατηρούσαν χυτήρια όπου έλιωναν τη λεία της μαφίας μετατρέποντάς τη σε ράβδους χρυσού.

Οι διαρρήξεις σε Πειραιά και Κερατσίνι

Μετά από τη τελευταία αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη της αρχηγικής «τρόϊκας» έγινε 10 νέες έρευνες σε σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους ενώ άνοιξαν και επτά τραπεζικές θυρίδες, οι οποίες περιείχαν πλήθος κοσμημάτων των οποίων η αξία υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 76.070 ευρώ, 700 χρυσές λίρες, πλήθος πολυτελών ρολογιών κ.α.

Επίσης, εξιχνιάσθηκαν άλλες 33 περιπτώσεις διαρρήξεων – κλοπών σε οικίες, εταιρείες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής (Ψυχικό, Μαρούσι, Κηφισιά, Εκάλη, Ν. Φιλαδέλφεια, Πικέρμι, Ν. Χαλκηδόνα) της Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ελευσίνα) καθώς και στον Πειραιά, στο Κερατσίνι και στη Θεσσαλονίκη.

Η συνολική αξία των κλαπέντων κοσμημάτων και των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών από τις προαναφερόμενες κλοπές-διαρρήξεις υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ