15 Ιουν 2017

ΔΕΗ: Διώχνουν τους αργόμισθους από τις κλειστές μονάδες και εκείνοι δε φεύγουν.Τι γίνεται στο Κερατσίνι?

Απίθανα πράγματα συμβαίνουν στη ΔΕΗ, των τεράστιων προβλημάτων και αδυναμιών. Μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κ. Σκρέκας για τους συνδικαλιστές και τους λοιπούς ευνοούμενους που υπηρετούν σε κλειστές μονάδες απολαμβάνοντας μια σειρά από ωφελήματα – μεταξύ άλλων και μισθολογικά αφού προβλέπονται επιδόματα βάρδιας και προστίθενται ανύπαρκτες υπερωρίες – σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν κινήσεις ώστε να μετατεθούν οι εργαζόμενοι και οι κλειστές μονάδες να αδειάσουν και από τους αργόμισθους υπαλλήλους.

Αυτό κατέστη δυνατό στο πλαίσιο της πρόσφατης αλλαγής του κανονισμού της εταιρείας όπου και καταργήθηκαν οι θέσεις εργασίας στους συγκεκριμένους σταθμούς σε Κερατσίνι και Λαύριο που δε λειτουργούν εδώ και χρόνια.

Ακόμη όμως και αυτή η ελάχιστη προσπάθεια να μπει μια τάξη στα της ΔΕΗ, συνάντησε ... συνδικαλιστικό τοίχο. Η αρχή έγινε προ τριημέρου όταν το σωματείο ΕΤΕ ΔΕΗ με επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κάνει λόγο για μεταθέσεις που ανατρέπουν και αποδιοργανώνουν τις ζωές των 62 συναδέλφων.

"Το αίτημά μας δεν είναι να αφήσετε τους 62 συναδέλφους μας των οποίων καταργήθηκαν οι θέσεις εργασίας που στελέχωναν τους ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, Κερατέας – Λαυρίου και ΑΗΣ Αλιβερίου στους Ν. Αττικής και Εύβοιας να παίρνουν το μισθό χωρίς να έχουν αντικείμενο απασχόλησης. Εάν ζητούσαμε κάτι τέτοιο θα ήμασταν τουλάχιστον απαράδεκτοι. Το αίτημά μας κατ’ αρχήν είναι να παγώσει η διαδικασία των μεταθέσεων, ώστε να δοθεί (κάτι που δεν έγινε) εύλογος χρόνος για ουσιαστική συζήτηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων" αναφέρει η επιστολή.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ με απόφαση από τις 6 Ιουνίου έδωσε περιθώριο επτά ημερών για την υλοποίηση των μεταθέσεων, γεγονός που σύμφωνα με την ΕΤΕ ΔΕΗ "θυμίζει άλλες εποχές".

Σημειώνεται ότι ειδικά για την περίπτωση του ΑΗΣ Κερατσινίου, οι θέσεις θεωρούνταν εδώ και χρόνια "φιλέτα" και "πάρκινγκ" ευνοούμενων συνδικαλιστών, αφού παρότι η μονάδα ήταν κλειστή, οι εργαζόμενοι σε αυτήν εξασφάλιζαν ουσιαστικά εντός αστικού ιστού, εργασιακά δικαιώματα σκληρά εργαζόμενων συναδέλφων τους σε εν λειτουργία σταθμούς με υψηλότατες απαιτήσεις και δύσκολες συνθήκες εργασίας. Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους πρώτης κατηγορίας που είχαν εξασφαλίσει bonus για τις ... "συνδικαλιστικές τους υπηρεσίες".

Το αίτημα του συνδικαλιστικού σωματείου που ουσιαστικά ελέγχεται από το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο, απερρίφθη με αποτέλεσμα σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΤΕ ΔΕΗ να έχει προσφύγει στα στη δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης.

Η συζήτηση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο το πρωί, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κηρυχθούν και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αντιδρούν και για το Αμύνταιο
Εξάλλου αντιδράσεις εκδηλώθηκαν ήδη και στο Αμύνταιο για την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει στη μετάθεση των περίπου 600 εργαζόμενων στο ορυχείο που κατέρρευσε. Η διοίκηση δήλωσε ότι υπάρχουν ανάγκες σε άλλα γειτονικά ορυχεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα αξιοποιηθούν εκεί, ωστόσο ήδη τα τοπικά συνδικαλιστικά σωματεία αντιδρούν και ζητούν οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στο ορυχείο του Αμύνταιου έστω και εάν αυτό θα παραμείνει κλειστό για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ