1 Αυγ 2017

Η Google χρηματοδοτεί project του Παν/μίου Πειραιά

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ερευνητική κοινότητα στη χώρα, η αναζήτηση  εναλλακτικών πηγών στήριξης και χρηματοδότησης της έρευνας είναι εφικτή, ιδιαίτερα όταν η έρευνα χαρακτηρίζεται από επαρκή καινοτομία.


Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και το project Word of Mouth (WoM) του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Google από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2017.

Συγκεκριμένα, η Google μέσω του Digital News Initiative (DNI) Fund, χρηματοδότησε την ερευνητική πρόταση του Επίκουρου Καθηγητή Παναγιώτη Κοτζανικολάου (επιστημονικού υπεύθυνου) και του Δρ. Γιώργου Στεργιόπουλου (κύριου ερευνητή) δίνοντας έτσι την δυνατότητα να υλοποιηθούν πρωτότυπες ερευνητικές ιδέες.

Το WoM είναι μια πρωτότυπη εφαρμογή για Android συσκευές, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν μεταξύ τους τρέχουσες ειδήσεις σχετικές με την τοποθεσία τους. Βασική καινοτομία της εφαρμογής, σε σχέση με άλλες αντίστοιχες, είναι ότι προστατεύεται πλήρως η ανωνυμία και η ιδιωτικότητα των χρηστών.

Η ταυτότητα των χρηστών, οι αναζητήσεις τους καθώς και η τοποθεσία τους παραμένει πλήρως μυστική, τόσο από άλλους χρήστες όσο και από τοv server που υποστηρίζει τη λειτουργία της εφαρμογής.

Για παράδειγμα, ένας χρήστης αναζητά ειδήσεις οι οποίες σχετίζονται με τη τρέχουσα τοποθεσία του μέσω της εφαρμογής (π.χ. ένας χρήστης βρίσκει το μετρό Συντάγματος κλειστό και αναζητά, μέσω της λειτουργίας  αναζήτησης της εφαρμογής, τη φράση «μετρό Σύνταγμα κλειστό»).

Ας υποθέσουμε ότι ο χρήστης διαβάσει κάποιο σχετικό άρθρο που αφορά την περιοχή που βρίσκεται (π.χ. «Kλειστό το μετρό Συντάγματος λόγω έργων»). Τότε η εφαρμογή αυτόματα θα μεταδώσει αυτή τη γεωχρονική είδηση σε άλλους χρήστες που βρίσκονται τη στιγμή εκείνη στην ίδια περιοχή.

Παράλληλα, με τη χρήση εξειδικευμένης κρυπτογραφίας, κανένας χρήστης, συσκευή ή άλλη οντότητα, δεν έχει τη δυνατότητα να μάθει την ταυτότητα, την τοποθεσία ή το περιεχόμενο των ειδήσεων που διάβασε ή μετάδωσε κάθε χρήστης.

Ο έλεγχος της εγγύτητας μεταξύ των χρηστών γίνεται με τέτοιο τρόπο που εάν δύο χρήστες δεν βρίσκονται στην ίδια περιοχή, κανείς χρήστης (ή άλλη οντότητα) δεν μαθαίνει τη θέση του άλλου.

Μόνο εφόσον ο δυνητικός παραλήπτης βρίσκεται στην ίδια περιοχή με τον αποστολέα, θα γίνει η ανταλλαγή της είδησης, χωρίς όμως να αποκαλύπτεται η ταυτότητα των χρηστών ή το περιεχόμενο της είδησης σε οποιονδήποτε τρίτο, περιλαμβανομένου του εξυπηρετητή της εφαρμογής.

Στόχος της εφαρμογής είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των χρηστών στην ανταλλαγή γεωχρονικών ειδήσεων και η στοχευμένη ενημέρωση, κυρίως για γεγονότα μικρής διάρκειας και τοπικής σημασίας.

Σημαντική παράμετρος για τη συμμετοχή των χρηστών σε τέτοιες εφαρμογές, είναι να διασφαλίζεται η προστασία της ταυτότητας και της τρέχουσας θέσης των χρηστών, καθώς και των ειδήσεων/νέων που αυτοί διαβάζουν και ανταλλάσσουν.

Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής είναι πλέον διαθέσιμη στο play store της Google, ενώ η εφαρμογή θα ανανεώνεται τακτικά με νέες βελτιωμένες λειτουργίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ