Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα για τον Παντελή Καμά δεν ξεπήδησαν ξαφνικά στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Είναι η γενέθλια γη, ο τόπος όπου ζει, η περιοχή που δρα επαγγελματικά.
Eίναι οι δρόμοι που περνά για να συναντήσει τους φίλους και τους συνοδοιπόρους του. Eίναι οι πολιτικές συζητήσεις στα καφενεία και τα ουζάκια, που θα απολαύσει με έναν καλό θαλασσινό μεζέ, που μόλις έχει φτάσει από τις τράτες και τα ψαροκάικα στην Ιχθυόσκαλα.
Η απόφαση του Παντελή Καμά να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας για το δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας ήταν σχεδόν μονόδρομος, μετά την υποψηφιότητά του στις εθνικές εκλογές το 2015 στην Β' Πειραιά. Από τα τέλη του 2018, έχοντας το «χρίσμα» του Κινήματος Αλλαγής, ετοιμάζει μαζί με τους συνεργάτες του πυρετωδώς μία δημοτική παράταξη με ξεκάθαρο όραμα, ρεαλιστικούς στόχους και είναι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια θα είναι νικηφόρα.
«Η κάθοδός μου, δεν υπακούει σε προσωπικές φιλοδοξίες. Μία παρέα νέων ανθρώπων, μου ζήτησε να κάνουμε κάτι καινούριο για την πόλη μας και το κάνουμε. Με σχέδιο, με πείσμα, με μεράκι και αποφασιστικότητα», θα πει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheCaller. Διαβάστε την συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στο thecaller.gr
«Μερικές φορές δεν υπάρχει γιατί. Εδώ ανήκω»
Όπως θα μας πει, δεν εγκατέλειψε ποτέ το Κερατσίνι. Ακόμη κι αν λόγω υποχρεώσεων θα του ήταν πιο εύκολο να στήσει το ορμητήριό του σε κάποια άλλη πόλη. «Αγαπάω την πόλη μου, την οποία δεν εγκατέλειψα ποτέ, στο Κερατσίνι ζω, εργάζομαι, διασκεδάζω. Με τους ανθρώπους της πόλης μου, με συνδέουν σταθεροί δεσμοί. Εδώ είναι οι φίλοι μου, εδώ μένει η οικογένειά μου, εδώ μεγαλώνουν οι συμμαθητές μου. Η κάθοδός μου, δεν υπακούει σε προσωπικές φιλοδοξίες. Μία παρέα νέων ανθρώπων, μου ζήτησε να κάνουμε κάτι καινούριο για την πόλη μας και το κάνουμε. Με σχέδιο, με πείσμα, με μεράκι και αποφασιστικότητα. Ξέρετε, μερικές φορές, δεν υπάρχει γιατί στο ερώτημα γιατί δεν έφυγα. Εδώ νιώθω καλά, εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ παίρνω δύναμη, ακόμα και για να κάνω τη δουλειά μου. Εδώ ανήκω».
Άλλωστε επιδίωξή της καθόδου του στα δημοτικά πράγματα είναι η πόλη του να ανακτήσει κάποια χαρακτηριστικά, που χάθηκαν ή ξεθύμαναν στο χρόνο, αλλά κρατούν γερά τις ρίζες τους στην τοπική κοινωνία και την κοινή συνείδηση. Είναι κάποια αρώματα και κάποια χρώματα του Κερατσινίου, που τον συντροφεύουν από παιδί και θέλει -αργότερα- και τα παιδιά των δημοτών του να μπορούν να τα χαρούν μέσα από απλές, διορθωτικές κινήσεις.
«Οι γονείς μου με έμαθαν ότι για να φάω ψάρι, πρέπει να ψαρέψω», λέει ο Παντελής Καμάς, περιγράφοντας τη φιλοσοφία στην οποία έχει στηρίξει τη ζωή του και με την οποία θα οδεύσει στην κάλπη τον ερχόμενο Μάη.
«Ήμουν τυχερός ως παιδί. Με γιαγιάδες μικρασιάτισσες, γνώρισα τον πολιτισμό της προσφυγιάς. Είδα να χορεύουν αυθεντικό κόνιαλη και καρσιλαμά. Η Μικρά Ασία είναι η μήτρα μας. Μια μήτρα που δημιούργησε μία πόλη με γειτονιές, που οι άνθρωποι ήταν κοντά, γνώριζαν και αγαπούσαν ο ένας τον άλλο. Αυτή τη γειτονιά θα ζωντανέψουμε και πάλι. Τα έθιμα της Μικράς Ασίας αλλά και των άλλων κοινοτήτων της πόλης, όπως οι Κρήτες, οι Καρπάθιοι, οι Συμιακοί, οι Μανιάτες, οι Πόντιοι, θα ξαναφέρουμε στο προσκήνιο. Η πόλη μας είναι πολιτιστικά μία μικρή Ελλάδα. Καιρός να τη γνωρίσουμε. Γνωρίζοντας κάποιος το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, θα πρέπει να αισθάνεται ότι γνωρίζει την Ελλάδα».
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα άλλωστε, τον καθόρισαν. Οι άνθρωποι, οι ανάγκες τους και η καθημερινότητα τον οδήγησαν σχεδόν χωρίς να το καταλάβει στο να σπουδάσει Νομική και να επιλέξει το Εργατικό Δίκαιο, να δώσει λύσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Είναι προφανές, ότι με επηρέασε η πόλη μου, όπως και το γεγονός ότι με επηρέασε και η ιδεολογία μου. Είμαι ένας κλασικός σοσιαλδημοκράτης. Πιστός στις αρχές της κοινωνικής Δικαιοσύνης, τις οποίες υπηρετώ με τη ζωή και το επάγγελμά μου». Με τον δήμαρχο της Αίγινας, Δημήτρη Μούρτζη, τον πρόεδρο της ΠΟΕ- ΟΤΑ και εργαζομένους του δήμου σε εκδίκαση υπόθεσης.
«Από τα καφενεία παίρνω την πιο άμεση ενημέρωση»
Κάποτε τα καφενεία «ανέβαζαν» και «έριχναν» κυβερνήσεις. Ήταν οι μικρές, κατά τόπους ...«Βουλές» και ο κόσμος εκφραζόταν ελεύθερα, έβριζε και είχε «φάτσα» τον υποψήφιο για να του πει τις αντιρρήσεις του, τις συμβουλές του. Λίγοι πια τολμούν να μπουν στα καφενεία. Ο κ. Καμάς είναι από αυτούς που δεν τα εγκατέλειψαν ποτέ, κι όταν «ανάβουν» οι πολιτικές συζητήσεις, θα πάρει θέση, θα διαφωνήσει και θα συμφωνήσει με τους φίλους και τους γνωστούς που θα συζητήσει. Πολλές φορές θα τους συμβουλευτεί και θα δει, από τη σκέψη των πολλών, τα πραγματικά προβλήματα των συνδημοτών του.
«Μου αρέσουν τα παραδοσιακά καφενεία. Περνάω καλά. Όχι γιατί παίζω τάβλι ή χαρτιά, ποτέ δεν κατάφερα να μάθω ούτε το ένα , ούτε το άλλο, αλλά γιατί βρίσκομαι με φίλους, ανταλλάσσουμε σκέψεις, πίνουμε το ουζάκι μας, και ακούω ρεμπέτικα που λατρεύω. Και προφανώς παίρνω την πιο άμεση και ζωντανή ενημέρωση, για το τι συμβαίνει την οικονομία, στην κοινωνία, στην πολιτική. Το καφενείο, είναι ένας αναντικατάστατος χώρος σε μία γειτονιά», μας είπε ο Παντελής Καμάς.
Το όραμα για το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα
Από την πρώτη στιγμή που πήρε την απόφαση να κατέβει στις αυτοδιοικητικές, με την ομάδα του άρχισαν να στήνουν το κοινό όραμα για το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, παίρνοντας σοβαρά υπόψιν τους τις διαφοροποιήσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά των διάφορων περιοχών που θα συναντήσει κανείς, περιοδεύοντας στο δήμο. «Δουλεύω για να γίνει η Πόλη μου, μία πόλη, έξυπνη, όμορφη και ασφαλής.
Να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει, για να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, με υποδομές, που θα σέβονται το περιβάλλον και τον πολίτη. Δουλεύω για να αναβαθμίσουμε τα εμπορικά μας κέντρα, να τα αναπλάσουμε, και να τα ενοποιήσουμε. Να μετατρέψουμε το εμπορικό μας κέντρο, στο ζωντανό κομμάτι της πόλης μας σε πόλο έλξης επισκεπτών, δημιουργώντας ένα σύγχρονο, συνεδριακό κέντρο στην καρδιά της πόλης. Γενικότερα πιστεύω σε έναν άλλο ρόλο της Αυτοδιοίκησης.
Να γίνει πραγματικά το στρατηγείο μίας τοπικής και εν γένει περιφερειακής ανάπτυξης. Επί παραδείγματι θεωρώ ότι πρέπει οι Δήμοι να πιέσουν στο αναλάβουν εταιρείες ειδικού σκοπού λαϊκής βάσης με συμμετοχή των ΟΤΑ, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως έγινε στην Καταλωνία.
Μπορούμε να αλλάξουμε εποχή, και θα το κάνουμε.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν ενοποιημένο Δήμο, με τις ίδιες ανάγκες για κάθε περιοχή. Και βέβαια δεν υπάρχουν διαφορές μόνο μεταξύ Κερατσινίου και Δραπετσώνας αλλά και μεταξύ των συνοικιών του Κερατσινίου. Η Ευγένεια και η Χαραυγή θα έλεγα ότι έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα προβλημάτων με τη Δραπετσώνα, εξαιτίας της πυκνής δόμησης. Η Αμφιάλη από την άλλη είναι καλύτερα ρυμοτομημένη ως νεότερη εξάλλου συνοικία. Θα έλεγα ότι χρειάζεται ένας σχεδιασμός παρεμβάσεων σε κάθε γειτονιά. Για τη Δραπετσώνα θα έλεγα, ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι είναι γνωστή έχει brand name, και μπορούμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτό. Δεν θα μπορούσα εδώ να παραλείψω να αναφερθώ σε μία σειρά δημάρχων της πόλης, όπως ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Κώστας Χρόνόπουλος και ο Αλέκος Χρυσός στους οποίους η Δραπετσώνα οφείλει το γεγονός ότι κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι μία σύγχρονη πόλη».
Ο στρατηγικός σχεδιασμός
«Θα μιλήσω για τον στρατηγικό στόχο που έχω για την Πόλη. Θέλω να την μετατρέψω σε ένα κέντρο, για τη ναυτιλία και τον συνεδριακό τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα διαπραγματευτώ με τους συνιδιοκτήτες της παραλιακής ζώνης του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας , προκειμένου να την αναπλάσουμε σε ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, με έμφαση στις υπηρεσίες, και θα μετατρέψω το εργοστάσιο του Καρχαμάνογλου, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, σε υπερτοπικό συνεδριακό κέντρο. Ναι θεωρώ ότι το σχέδιο είναι εφικτό. Στον πολιτισμό εξάλλου, και τον αθλητισμό, αντί για πολυέξοδες φιέστες θα επικεντρωθώ στη χρηματοδότηση σωματείων και συλλόγων που υπάρχουν στην πόλη μας, αποδίδοντας αυτά που δικαιούνται, ώστε πραγματικά η πόλη να ζωντανέψει, μέσω της αναβίωσης της παράδοσης της, και προφανώς μέσα από την δημιουργική ενασχόληση της νέας γενιάς. ».
«Ο Δήμος μας έχει πάνω στο σώμα του τα σημάδια της οικονομικής κρίσης»
Ο δήμος Κερατσίνιου- Δραπετσώνας αυτή τη στιγμή έχει να παλέψει με την υποχρηματοδότηση, τις κυβερνητικές αποφάσεις που οδηγούν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέλαβε ένα γεμάτο ταμείο, όπως θα μας πει ο υποψήφιος δήμαρχος, Παντελής Καμάς. «Ο Δήμος μας, έχει πάνω στο σώμα του, τα σημάδια της οικονομικής κρίσης. Υπερχρέωση, ερήμωση των εμπορικών του κέντρων, κακή συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και επιβάρυνση περιβαλλοντική από οχλούσες βιομηχανίες, που παρέτεινε την παρουσία τους η Κυβέρνηση, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής.
Όλα αυτά δεν συνθέτουν μία αισιόδοξη πραγματικότητα.Ο κύριος Βρεττάκος, βρέθηκε Δήμαρχος σε μία ιδανική περίοδο για τον ίδιο, αφού κληρονόμησε ένα ταμείο ύψους 15 εκατομμυρίων Ευρώ, από αγώνες άλλων, και είχε φιλική απέναντί του κυβέρνηση και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μετέτρεψε όμως, την ιδανική για τον ίδιο συγκυρία, σε ιδανική συγκυρία για τον Δήμο μας. Είναι ένας άνθρωπος που προσπάθησε, έντιμα. Είναι όμως δέσμιος δύο πραγμάτων. Της ιδεοληψίας του και του κυβερνητισμού του. Δεν ακούμπησε τα μεγάλα θέματα, γιατί απλά δεν τα αντιλαμβάνεται. Δεν συγκρούστηκε όταν έπρεπε, γιατί αυτό θα έβλαπτε την κυβέρνηση. Σπατάλησε το ταμείο που βρήκε, χωρίς να κάνει έργο υποδομής. Θα ήταν ένας καλός Δήμαρχος πιθανόν, τη δεκαετία του 80, όταν λεφτά υπήρχαν, δεν είναι ο Δήμαρχος που χρειάζεται η πόλη σε μία εποχή κρίσης. Το στοίχημα, σήμερα, είναι η καινοτομία και η δυνατότητα να μετατρέψει κάποιος την κρίση σε ευκαιρία.»
Τα μεγάλα προβλήματα του δήμου και οι ρεαλιστικές λύσεις
«Ντροπή οι ΧΥΤΑ»
Ένα μεγάλο ζήτημα που «πλήττει» τους δήμους της Αττικής είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Σχέδιο κατά τόπους δεν υπάρχει, η κατάσταση στον ΧΥΤΑ είναι οριακή. Ο Παντελής Καμάς εκθέτει στο TheCaller την άποψή του και μία πιθανή λύση. «Πάντως η λύση δεν είναι να επιβαρυνθεί το Κερατσίνι, με ένα εργοστάσιο που θα υπηρετεί το μισό Λεκανοπέδιο. Σε αυτό θα αντιταχθώ. Εν γένει, θεωρώ ντροπή τους ΧΥΤΑ. Την ώρα που η Σουηδία ζητάει να εισάγει σκουπίδια για να τα αξιοποιήσει στην Ελλάδα, εμείς έχουμε μία διαχείριση η οποία απλά επιβαρύνει το περιβάλλον. Προφανώς λοιπόν θα αναζητήσω σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς Φορείς , τρόπους εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Κυρίως θα αναζητήσω τρόπους που θα μας δώσουν τη δυνατότητα από τη διαχείριση των απορριμμάτων να έχουμε οικονομικό όφελος. Όφελος που να το επιστρέψουμε στην πόλη μας, στους πολίτες και τους Δημότες μας».
Το «φαινόμενο των οσμών» στην Δραπετσώνα
Το «φαινόμενο» των οσμών, που εμφανίζονται κατά καιρούς στην Δραπετσώνα, έχει ανησυχήσει τους ντόπιους και έχει οδηγήσει και στο κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο η αιτία παραμένει έως και σήμερα άγνωστη. «Δεν αφορά μόνο τη Δραπετσώνα, αλλά και τις περιοχές της Ευγένειας και της Χαραυγής. Δεν θα ήθελα να αποδώσω ευθύνες. Μπορώ να πω όμως, ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν προκειμένου να εντοπιστεί η εστία της αυτής της μορφής ρύπανσης. Και θέλω να τονίσω, ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί. Θέλω να τονίσω ότι αν η εστία αυτή οφείλεται σε οποιοδήποτε βιομηχανική λειτουργία ή επιχείρηση, τότε ή θα εφαρμόσει αντιρρυπαντική τεχνολογία, όπως ο Νόμος επιβάλλει ή θα κλείσει. Εγώ δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος ο οποίος θα συναινέσει είτε σε δημιουργία ρυπογόνων εγκαταστάσεων στην πόλη, ή θα ανεχθεί την παράταση της λειτουργίας τους όπως άλλοι».
Η τσάτρα- πάτρα αξιοποίηση των Λιπασμάτων
Ο κ. Καμάς θεωρεί ότι η αξιοποίηση του χώρου των Λιπασμάτων δεν είναι η δέουσα, καθώς τονίζει πως έχει γίνει «μία τσάτρα- πάτρα, παρέμβαση, χωρίς καμία μελέτη για το έργο. Εξάλλου, όπως διαπιστώνω, προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα, βαπτίστηκε όλο το έργο προμήθεια. Θεωρώ μάλιστα ότι είναι λάθος δίπλα από τις εγκαταστάσεις της OIL ONE, να φτιάχνονται γήπεδα, διότι αυτό εμπεδώνει την μόνιμη παραμονή των εγκαταστάσεων αυτών στην πόλη», και συνεχίζει: «Εγώ προτείνω όπως σας είπα μία πραγματική ανάπλαση, που να έχει στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη της πόλης».
Η απάντηση στο φασισμό και τη μισαλλοδοξία
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί τόσο ομάδες υποστηρικτών της ακροδεξιάς, όσο και αντιφασιστικές οργανώσεις, που προσπαθούν να δώσουν το μήνυμα κατά του φασισμού. Όπως μας λέει ο Παντελής Καμάς η απάντηση είναι να μη ξεχαστεί η μνήμη του μουσικού και να μην επιτραπεί να γίνει η πόλη θέατρο επεισοδίων. «Είμαι Δικηγόρος, και αποφεύγω να κρίνω τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης, από λόγους αρχής σε ό,τι αφορά τη δολοφονία Φύσσα. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα έχουν μακρά αντιφασιστική παράδοση. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτελεί ένα γεγονός που δεν θέλουμε να το ξεχάσουμε. Θα οργανώσουμε εκδηλώσεις, οι οποίες θα τιμούν τη μνήμη του, χωρίς να μετατρέπουν την πόλη μας θέατρο επεισοδίων. Εκδηλώσεις οι οποίες θα προβάλλουν τις αρχές και τις αξίες, που πρέπει να έχει μία κοινωνία για να αντιμετωπίσει το φασισμό και τη μισαλλοδοξία»
Οι άνθρωποι του συνδυασμού Τον ερχόμενο Φλεβάρη αναμένεται να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι της Δημοτικής Κίνησης «Αλλάζουμε: Πόλη έξυπνη, όμορφη, ασφαλής» και ο επικεφαλής μάς δίνει το πρώτο στίγμα από το ψηφοδέλτιο: «Οι υποψήφιοι που έχουμε, είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι της γενιάς μου. Έντιμοι, επιστήμονες , εργαζόμενοι και κατά κύριο λόγο νεοφώτιστοι στην πολιτική . Προφανώς στο ψηφοδέλτιο μου, υπάρχουν και έμπειροι αυτοδιοικητικοί με απόλυτη επιτυχημένη πορεία στα καθήκοντα που έχουν εκτελέσει. Είναι μία ομάδα με όρεξη, κέφι, και πάνω από όλα είναι μία παρέα, δεμένη και αποτελεσματική. Είμαι περήφανος για αυτούς και θα προσπαθήσω να είναι και αυτοί περήφανοι για τον αγώνα που δίνουμε».
Η πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές
Ο Παντελής Καμάς είναι προετοιμασμένος και για το ενδεχόμενο της νίκης, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει αν τελικά εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και ξεκαθαρίζει: «Δεν πρόκειται να κάνω κανένα παζάρι διανομής καρεκλών». «Εφόσον κερδίσω τις εκλογές, θα καλέσω τους συνυποψηφίους μου, και τα επιτελεία τους, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας, αναζητώντας όλα τα πιθανά σημεία σύγκλησης.
Είμαι μάλιστα έτοιμος να προτείνω την αναλογική εκπροσώπηση όλων στη Διοίκηση του Δήμου, στη βάση όμως προγραμματικής σύγκλησης και συμφωνίας. Αν χάσω τις εκλογές, θα τιμήσω την εντολή του Λαού και θα ηγηθώ της παράταξης μου στην αντιπολίτευση. Θα ψηφίζω ότι θεωρώ σωστό θα καταψηφίζω ότι θεωρώ λάθος και σε κάθε περίπτωση θα αντιπροτείνω, λύσεις που εγώ θεωρώ ορθές. Απορρίπτω την άρνηση.
Σε κάθε περίπτωση ο Συνδυασμός που συγκροτούμε «ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ :ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – ΠΟΛΗ -ΕΞΥΠΝΗ- ΟΜΟΡΦΗ – ΑΣΦΑΛΗΣ», με δημοκρατικές διαδικασίες, θα εκλέξει ηγεσία, και συντονιστή, ο οποίος προφανώς δεν θα είμαι εγώ. Η νέα εποχή, απαιτεί νέα σχήματα και συλλογικότητες.
Ένα όμως πράγμα θέλω να το καταστήσω απόλυτα σαφές. Δεν πρόκειται προσωπικά να κάνω ΚΑΝΕΝΑ παζάρι διανομής καρεκλών. Αναμειγνύομαι στα κοινά για να φέρω μία μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, και όχι για να κάνω ό,τι κάνουν οι κλασικοί παράγοντες της Αυτοδιοίκησης».
Eίναι οι δρόμοι που περνά για να συναντήσει τους φίλους και τους συνοδοιπόρους του. Eίναι οι πολιτικές συζητήσεις στα καφενεία και τα ουζάκια, που θα απολαύσει με έναν καλό θαλασσινό μεζέ, που μόλις έχει φτάσει από τις τράτες και τα ψαροκάικα στην Ιχθυόσκαλα.
Η απόφαση του Παντελή Καμά να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας για το δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας ήταν σχεδόν μονόδρομος, μετά την υποψηφιότητά του στις εθνικές εκλογές το 2015 στην Β' Πειραιά. Από τα τέλη του 2018, έχοντας το «χρίσμα» του Κινήματος Αλλαγής, ετοιμάζει μαζί με τους συνεργάτες του πυρετωδώς μία δημοτική παράταξη με ξεκάθαρο όραμα, ρεαλιστικούς στόχους και είναι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια θα είναι νικηφόρα.
«Η κάθοδός μου, δεν υπακούει σε προσωπικές φιλοδοξίες. Μία παρέα νέων ανθρώπων, μου ζήτησε να κάνουμε κάτι καινούριο για την πόλη μας και το κάνουμε. Με σχέδιο, με πείσμα, με μεράκι και αποφασιστικότητα», θα πει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheCaller. Διαβάστε την συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στο thecaller.gr
«Μερικές φορές δεν υπάρχει γιατί. Εδώ ανήκω»
Όπως θα μας πει, δεν εγκατέλειψε ποτέ το Κερατσίνι. Ακόμη κι αν λόγω υποχρεώσεων θα του ήταν πιο εύκολο να στήσει το ορμητήριό του σε κάποια άλλη πόλη. «Αγαπάω την πόλη μου, την οποία δεν εγκατέλειψα ποτέ, στο Κερατσίνι ζω, εργάζομαι, διασκεδάζω. Με τους ανθρώπους της πόλης μου, με συνδέουν σταθεροί δεσμοί. Εδώ είναι οι φίλοι μου, εδώ μένει η οικογένειά μου, εδώ μεγαλώνουν οι συμμαθητές μου. Η κάθοδός μου, δεν υπακούει σε προσωπικές φιλοδοξίες. Μία παρέα νέων ανθρώπων, μου ζήτησε να κάνουμε κάτι καινούριο για την πόλη μας και το κάνουμε. Με σχέδιο, με πείσμα, με μεράκι και αποφασιστικότητα. Ξέρετε, μερικές φορές, δεν υπάρχει γιατί στο ερώτημα γιατί δεν έφυγα. Εδώ νιώθω καλά, εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ παίρνω δύναμη, ακόμα και για να κάνω τη δουλειά μου. Εδώ ανήκω».
Άλλωστε επιδίωξή της καθόδου του στα δημοτικά πράγματα είναι η πόλη του να ανακτήσει κάποια χαρακτηριστικά, που χάθηκαν ή ξεθύμαναν στο χρόνο, αλλά κρατούν γερά τις ρίζες τους στην τοπική κοινωνία και την κοινή συνείδηση. Είναι κάποια αρώματα και κάποια χρώματα του Κερατσινίου, που τον συντροφεύουν από παιδί και θέλει -αργότερα- και τα παιδιά των δημοτών του να μπορούν να τα χαρούν μέσα από απλές, διορθωτικές κινήσεις.
«Οι γονείς μου με έμαθαν ότι για να φάω ψάρι, πρέπει να ψαρέψω», λέει ο Παντελής Καμάς, περιγράφοντας τη φιλοσοφία στην οποία έχει στηρίξει τη ζωή του και με την οποία θα οδεύσει στην κάλπη τον ερχόμενο Μάη.
«Ήμουν τυχερός ως παιδί. Με γιαγιάδες μικρασιάτισσες, γνώρισα τον πολιτισμό της προσφυγιάς. Είδα να χορεύουν αυθεντικό κόνιαλη και καρσιλαμά. Η Μικρά Ασία είναι η μήτρα μας. Μια μήτρα που δημιούργησε μία πόλη με γειτονιές, που οι άνθρωποι ήταν κοντά, γνώριζαν και αγαπούσαν ο ένας τον άλλο. Αυτή τη γειτονιά θα ζωντανέψουμε και πάλι. Τα έθιμα της Μικράς Ασίας αλλά και των άλλων κοινοτήτων της πόλης, όπως οι Κρήτες, οι Καρπάθιοι, οι Συμιακοί, οι Μανιάτες, οι Πόντιοι, θα ξαναφέρουμε στο προσκήνιο. Η πόλη μας είναι πολιτιστικά μία μικρή Ελλάδα. Καιρός να τη γνωρίσουμε. Γνωρίζοντας κάποιος το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, θα πρέπει να αισθάνεται ότι γνωρίζει την Ελλάδα».
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα άλλωστε, τον καθόρισαν. Οι άνθρωποι, οι ανάγκες τους και η καθημερινότητα τον οδήγησαν σχεδόν χωρίς να το καταλάβει στο να σπουδάσει Νομική και να επιλέξει το Εργατικό Δίκαιο, να δώσει λύσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. «Είναι προφανές, ότι με επηρέασε η πόλη μου, όπως και το γεγονός ότι με επηρέασε και η ιδεολογία μου. Είμαι ένας κλασικός σοσιαλδημοκράτης. Πιστός στις αρχές της κοινωνικής Δικαιοσύνης, τις οποίες υπηρετώ με τη ζωή και το επάγγελμά μου». Με τον δήμαρχο της Αίγινας, Δημήτρη Μούρτζη, τον πρόεδρο της ΠΟΕ- ΟΤΑ και εργαζομένους του δήμου σε εκδίκαση υπόθεσης.
«Από τα καφενεία παίρνω την πιο άμεση ενημέρωση»
Κάποτε τα καφενεία «ανέβαζαν» και «έριχναν» κυβερνήσεις. Ήταν οι μικρές, κατά τόπους ...«Βουλές» και ο κόσμος εκφραζόταν ελεύθερα, έβριζε και είχε «φάτσα» τον υποψήφιο για να του πει τις αντιρρήσεις του, τις συμβουλές του. Λίγοι πια τολμούν να μπουν στα καφενεία. Ο κ. Καμάς είναι από αυτούς που δεν τα εγκατέλειψαν ποτέ, κι όταν «ανάβουν» οι πολιτικές συζητήσεις, θα πάρει θέση, θα διαφωνήσει και θα συμφωνήσει με τους φίλους και τους γνωστούς που θα συζητήσει. Πολλές φορές θα τους συμβουλευτεί και θα δει, από τη σκέψη των πολλών, τα πραγματικά προβλήματα των συνδημοτών του.
«Μου αρέσουν τα παραδοσιακά καφενεία. Περνάω καλά. Όχι γιατί παίζω τάβλι ή χαρτιά, ποτέ δεν κατάφερα να μάθω ούτε το ένα , ούτε το άλλο, αλλά γιατί βρίσκομαι με φίλους, ανταλλάσσουμε σκέψεις, πίνουμε το ουζάκι μας, και ακούω ρεμπέτικα που λατρεύω. Και προφανώς παίρνω την πιο άμεση και ζωντανή ενημέρωση, για το τι συμβαίνει την οικονομία, στην κοινωνία, στην πολιτική. Το καφενείο, είναι ένας αναντικατάστατος χώρος σε μία γειτονιά», μας είπε ο Παντελής Καμάς.
Το όραμα για το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα
Από την πρώτη στιγμή που πήρε την απόφαση να κατέβει στις αυτοδιοικητικές, με την ομάδα του άρχισαν να στήνουν το κοινό όραμα για το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, παίρνοντας σοβαρά υπόψιν τους τις διαφοροποιήσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά των διάφορων περιοχών που θα συναντήσει κανείς, περιοδεύοντας στο δήμο. «Δουλεύω για να γίνει η Πόλη μου, μία πόλη, έξυπνη, όμορφη και ασφαλής.
Να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει, για να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, με υποδομές, που θα σέβονται το περιβάλλον και τον πολίτη. Δουλεύω για να αναβαθμίσουμε τα εμπορικά μας κέντρα, να τα αναπλάσουμε, και να τα ενοποιήσουμε. Να μετατρέψουμε το εμπορικό μας κέντρο, στο ζωντανό κομμάτι της πόλης μας σε πόλο έλξης επισκεπτών, δημιουργώντας ένα σύγχρονο, συνεδριακό κέντρο στην καρδιά της πόλης. Γενικότερα πιστεύω σε έναν άλλο ρόλο της Αυτοδιοίκησης.
Να γίνει πραγματικά το στρατηγείο μίας τοπικής και εν γένει περιφερειακής ανάπτυξης. Επί παραδείγματι θεωρώ ότι πρέπει οι Δήμοι να πιέσουν στο αναλάβουν εταιρείες ειδικού σκοπού λαϊκής βάσης με συμμετοχή των ΟΤΑ, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως έγινε στην Καταλωνία.
Μπορούμε να αλλάξουμε εποχή, και θα το κάνουμε.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν ενοποιημένο Δήμο, με τις ίδιες ανάγκες για κάθε περιοχή. Και βέβαια δεν υπάρχουν διαφορές μόνο μεταξύ Κερατσινίου και Δραπετσώνας αλλά και μεταξύ των συνοικιών του Κερατσινίου. Η Ευγένεια και η Χαραυγή θα έλεγα ότι έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα προβλημάτων με τη Δραπετσώνα, εξαιτίας της πυκνής δόμησης. Η Αμφιάλη από την άλλη είναι καλύτερα ρυμοτομημένη ως νεότερη εξάλλου συνοικία. Θα έλεγα ότι χρειάζεται ένας σχεδιασμός παρεμβάσεων σε κάθε γειτονιά. Για τη Δραπετσώνα θα έλεγα, ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι είναι γνωστή έχει brand name, και μπορούμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτό. Δεν θα μπορούσα εδώ να παραλείψω να αναφερθώ σε μία σειρά δημάρχων της πόλης, όπως ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Κώστας Χρόνόπουλος και ο Αλέκος Χρυσός στους οποίους η Δραπετσώνα οφείλει το γεγονός ότι κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι μία σύγχρονη πόλη».
Ο στρατηγικός σχεδιασμός
«Θα μιλήσω για τον στρατηγικό στόχο που έχω για την Πόλη. Θέλω να την μετατρέψω σε ένα κέντρο, για τη ναυτιλία και τον συνεδριακό τουρισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα διαπραγματευτώ με τους συνιδιοκτήτες της παραλιακής ζώνης του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας , προκειμένου να την αναπλάσουμε σε ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, με έμφαση στις υπηρεσίες, και θα μετατρέψω το εργοστάσιο του Καρχαμάνογλου, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, σε υπερτοπικό συνεδριακό κέντρο. Ναι θεωρώ ότι το σχέδιο είναι εφικτό. Στον πολιτισμό εξάλλου, και τον αθλητισμό, αντί για πολυέξοδες φιέστες θα επικεντρωθώ στη χρηματοδότηση σωματείων και συλλόγων που υπάρχουν στην πόλη μας, αποδίδοντας αυτά που δικαιούνται, ώστε πραγματικά η πόλη να ζωντανέψει, μέσω της αναβίωσης της παράδοσης της, και προφανώς μέσα από την δημιουργική ενασχόληση της νέας γενιάς. ».
«Ο Δήμος μας έχει πάνω στο σώμα του τα σημάδια της οικονομικής κρίσης»
Ο δήμος Κερατσίνιου- Δραπετσώνας αυτή τη στιγμή έχει να παλέψει με την υποχρηματοδότηση, τις κυβερνητικές αποφάσεις που οδηγούν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέλαβε ένα γεμάτο ταμείο, όπως θα μας πει ο υποψήφιος δήμαρχος, Παντελής Καμάς. «Ο Δήμος μας, έχει πάνω στο σώμα του, τα σημάδια της οικονομικής κρίσης. Υπερχρέωση, ερήμωση των εμπορικών του κέντρων, κακή συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και επιβάρυνση περιβαλλοντική από οχλούσες βιομηχανίες, που παρέτεινε την παρουσία τους η Κυβέρνηση, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής.
Όλα αυτά δεν συνθέτουν μία αισιόδοξη πραγματικότητα.Ο κύριος Βρεττάκος, βρέθηκε Δήμαρχος σε μία ιδανική περίοδο για τον ίδιο, αφού κληρονόμησε ένα ταμείο ύψους 15 εκατομμυρίων Ευρώ, από αγώνες άλλων, και είχε φιλική απέναντί του κυβέρνηση και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δεν μετέτρεψε όμως, την ιδανική για τον ίδιο συγκυρία, σε ιδανική συγκυρία για τον Δήμο μας. Είναι ένας άνθρωπος που προσπάθησε, έντιμα. Είναι όμως δέσμιος δύο πραγμάτων. Της ιδεοληψίας του και του κυβερνητισμού του. Δεν ακούμπησε τα μεγάλα θέματα, γιατί απλά δεν τα αντιλαμβάνεται. Δεν συγκρούστηκε όταν έπρεπε, γιατί αυτό θα έβλαπτε την κυβέρνηση. Σπατάλησε το ταμείο που βρήκε, χωρίς να κάνει έργο υποδομής. Θα ήταν ένας καλός Δήμαρχος πιθανόν, τη δεκαετία του 80, όταν λεφτά υπήρχαν, δεν είναι ο Δήμαρχος που χρειάζεται η πόλη σε μία εποχή κρίσης. Το στοίχημα, σήμερα, είναι η καινοτομία και η δυνατότητα να μετατρέψει κάποιος την κρίση σε ευκαιρία.»
Τα μεγάλα προβλήματα του δήμου και οι ρεαλιστικές λύσεις
«Ντροπή οι ΧΥΤΑ»
Ένα μεγάλο ζήτημα που «πλήττει» τους δήμους της Αττικής είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Σχέδιο κατά τόπους δεν υπάρχει, η κατάσταση στον ΧΥΤΑ είναι οριακή. Ο Παντελής Καμάς εκθέτει στο TheCaller την άποψή του και μία πιθανή λύση. «Πάντως η λύση δεν είναι να επιβαρυνθεί το Κερατσίνι, με ένα εργοστάσιο που θα υπηρετεί το μισό Λεκανοπέδιο. Σε αυτό θα αντιταχθώ. Εν γένει, θεωρώ ντροπή τους ΧΥΤΑ. Την ώρα που η Σουηδία ζητάει να εισάγει σκουπίδια για να τα αξιοποιήσει στην Ελλάδα, εμείς έχουμε μία διαχείριση η οποία απλά επιβαρύνει το περιβάλλον. Προφανώς λοιπόν θα αναζητήσω σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς Φορείς , τρόπους εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Κυρίως θα αναζητήσω τρόπους που θα μας δώσουν τη δυνατότητα από τη διαχείριση των απορριμμάτων να έχουμε οικονομικό όφελος. Όφελος που να το επιστρέψουμε στην πόλη μας, στους πολίτες και τους Δημότες μας».
Το «φαινόμενο των οσμών» στην Δραπετσώνα
Το «φαινόμενο» των οσμών, που εμφανίζονται κατά καιρούς στην Δραπετσώνα, έχει ανησυχήσει τους ντόπιους και έχει οδηγήσει και στο κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο η αιτία παραμένει έως και σήμερα άγνωστη. «Δεν αφορά μόνο τη Δραπετσώνα, αλλά και τις περιοχές της Ευγένειας και της Χαραυγής. Δεν θα ήθελα να αποδώσω ευθύνες. Μπορώ να πω όμως, ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν προκειμένου να εντοπιστεί η εστία της αυτής της μορφής ρύπανσης. Και θέλω να τονίσω, ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί. Θέλω να τονίσω ότι αν η εστία αυτή οφείλεται σε οποιοδήποτε βιομηχανική λειτουργία ή επιχείρηση, τότε ή θα εφαρμόσει αντιρρυπαντική τεχνολογία, όπως ο Νόμος επιβάλλει ή θα κλείσει. Εγώ δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος ο οποίος θα συναινέσει είτε σε δημιουργία ρυπογόνων εγκαταστάσεων στην πόλη, ή θα ανεχθεί την παράταση της λειτουργίας τους όπως άλλοι».
Η τσάτρα- πάτρα αξιοποίηση των Λιπασμάτων
Ο κ. Καμάς θεωρεί ότι η αξιοποίηση του χώρου των Λιπασμάτων δεν είναι η δέουσα, καθώς τονίζει πως έχει γίνει «μία τσάτρα- πάτρα, παρέμβαση, χωρίς καμία μελέτη για το έργο. Εξάλλου, όπως διαπιστώνω, προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα, βαπτίστηκε όλο το έργο προμήθεια. Θεωρώ μάλιστα ότι είναι λάθος δίπλα από τις εγκαταστάσεις της OIL ONE, να φτιάχνονται γήπεδα, διότι αυτό εμπεδώνει την μόνιμη παραμονή των εγκαταστάσεων αυτών στην πόλη», και συνεχίζει: «Εγώ προτείνω όπως σας είπα μία πραγματική ανάπλαση, που να έχει στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη της πόλης».
Η απάντηση στο φασισμό και τη μισαλλοδοξία
Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί τόσο ομάδες υποστηρικτών της ακροδεξιάς, όσο και αντιφασιστικές οργανώσεις, που προσπαθούν να δώσουν το μήνυμα κατά του φασισμού. Όπως μας λέει ο Παντελής Καμάς η απάντηση είναι να μη ξεχαστεί η μνήμη του μουσικού και να μην επιτραπεί να γίνει η πόλη θέατρο επεισοδίων. «Είμαι Δικηγόρος, και αποφεύγω να κρίνω τις διαδικασίες της Δικαιοσύνης, από λόγους αρχής σε ό,τι αφορά τη δολοφονία Φύσσα. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα έχουν μακρά αντιφασιστική παράδοση. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτελεί ένα γεγονός που δεν θέλουμε να το ξεχάσουμε. Θα οργανώσουμε εκδηλώσεις, οι οποίες θα τιμούν τη μνήμη του, χωρίς να μετατρέπουν την πόλη μας θέατρο επεισοδίων. Εκδηλώσεις οι οποίες θα προβάλλουν τις αρχές και τις αξίες, που πρέπει να έχει μία κοινωνία για να αντιμετωπίσει το φασισμό και τη μισαλλοδοξία»
Οι άνθρωποι του συνδυασμού Τον ερχόμενο Φλεβάρη αναμένεται να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι της Δημοτικής Κίνησης «Αλλάζουμε: Πόλη έξυπνη, όμορφη, ασφαλής» και ο επικεφαλής μάς δίνει το πρώτο στίγμα από το ψηφοδέλτιο: «Οι υποψήφιοι που έχουμε, είναι κατά κύριο λόγο άνθρωποι της γενιάς μου. Έντιμοι, επιστήμονες , εργαζόμενοι και κατά κύριο λόγο νεοφώτιστοι στην πολιτική . Προφανώς στο ψηφοδέλτιο μου, υπάρχουν και έμπειροι αυτοδιοικητικοί με απόλυτη επιτυχημένη πορεία στα καθήκοντα που έχουν εκτελέσει. Είναι μία ομάδα με όρεξη, κέφι, και πάνω από όλα είναι μία παρέα, δεμένη και αποτελεσματική. Είμαι περήφανος για αυτούς και θα προσπαθήσω να είναι και αυτοί περήφανοι για τον αγώνα που δίνουμε».
Η πρώτη ημέρα μετά τις εκλογές
Ο Παντελής Καμάς είναι προετοιμασμένος και για το ενδεχόμενο της νίκης, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει αν τελικά εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και ξεκαθαρίζει: «Δεν πρόκειται να κάνω κανένα παζάρι διανομής καρεκλών». «Εφόσον κερδίσω τις εκλογές, θα καλέσω τους συνυποψηφίους μου, και τα επιτελεία τους, σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας, αναζητώντας όλα τα πιθανά σημεία σύγκλησης.
Είμαι μάλιστα έτοιμος να προτείνω την αναλογική εκπροσώπηση όλων στη Διοίκηση του Δήμου, στη βάση όμως προγραμματικής σύγκλησης και συμφωνίας. Αν χάσω τις εκλογές, θα τιμήσω την εντολή του Λαού και θα ηγηθώ της παράταξης μου στην αντιπολίτευση. Θα ψηφίζω ότι θεωρώ σωστό θα καταψηφίζω ότι θεωρώ λάθος και σε κάθε περίπτωση θα αντιπροτείνω, λύσεις που εγώ θεωρώ ορθές. Απορρίπτω την άρνηση.
Σε κάθε περίπτωση ο Συνδυασμός που συγκροτούμε «ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ :ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ – ΠΟΛΗ -ΕΞΥΠΝΗ- ΟΜΟΡΦΗ – ΑΣΦΑΛΗΣ», με δημοκρατικές διαδικασίες, θα εκλέξει ηγεσία, και συντονιστή, ο οποίος προφανώς δεν θα είμαι εγώ. Η νέα εποχή, απαιτεί νέα σχήματα και συλλογικότητες.
Ένα όμως πράγμα θέλω να το καταστήσω απόλυτα σαφές. Δεν πρόκειται προσωπικά να κάνω ΚΑΝΕΝΑ παζάρι διανομής καρεκλών. Αναμειγνύομαι στα κοινά για να φέρω μία μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, και όχι για να κάνω ό,τι κάνουν οι κλασικοί παράγοντες της Αυτοδιοίκησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου