29 Μαΐ 2011

Τα ασημικά που θέλει να «σπρώξει» η κυβέρνηση

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ

ΤΟΝ ΧΡΟΝΙΚΟ και ποιοτικό διαχωρισμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων προέκρινε η κυβέρνηση φέρνοντας πιο κοντά υλοποιήσιμους στόχους και αφήνοντας για τα επόμενα χρόνια άλλους που δύσκολα θα υλοποιηθούν.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, από τα 50 δισ. ευρώ, που είναι ο στόχος μέχρι το 2015, ποσό 15 δισ. προβλέπεται να αντληθεί μέχρι το 2013 (το 2011 ποσό 3,5-5 δισ. ευρώ, το 2012 ποσό 4-6 δισ. ευρώ και το 2013 ποσό 4,5-5 δισ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα 35 δισ. μέχρι το 2015.
Η κυβέρνηση προτάσσει για το επείγον του ξεπουλήματος το ότι θα γλιτώσει 3 δισ. ευρώ σε τόκους εάν ολοκληρωθεί το σύνολο του προγράμματος μέχρι το 2015.

Τα εύκολα και τα δύσκολα

Το πρώτο σκέλος του προγράμματος, μέχρι το 2013, έχει πιθανότητες να υλοποιηθεί. Περιλαμβάνει εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορεί να πουληθούν και σε καλές τιμές, αφού υπάρχουν αγοραστές. Ομως η υλοποίηση του δεύτερου σκέλους 2013-2015 μπορεί να αποδειχθεί μόνο ευσεβής πόθος, αφού δεν έχει ποτέ υλοποιηθεί παρόμοιο πρόγραμμα, που να προβλέπει 17,5 δισ. αποκρατικοποιήσεων ετησίως για τη διετία 2014 και 2015, αναφέρουν τεχνοκράτες που γνωρίζουν τη διαδικασία.

Ας δούμε αναλυτικά τον βαθμό εμπορευσιμότητας των περιουσιακών στοιχείων που η κυβέρνηση ευελπιστεί να πουλήσει εντός του τρέχοντος έτους (2011) και να αντλήσει 3,5-5 δισ. ευρώ, καθώς και τους πιθανούς αγοραστές:

* Οι μετοχές του ΟΤΕ (θα πουληθεί το 16%) έχουν ήδη υποψήφιο αγοραστή, την Deutsche Telekom, υφιστάμενο μέτοχο του ΟΤΕ.

* Η πώληση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών (μέχρι 75%) των οργανισμών που εκμεταλλεύονται τα λιμάνια του Πειραιά (ΟΛΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κινεζικής Cosco (που εκμεταλλεύεται ήδη μέρος του λιμανιού του Πειραιά). Στους ενδιαφερομένους έχουν προστεθεί τουρκικές εταιρείες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.

**Η πώληση μετοχών έως 40% της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) μάλλον θα γίνει σχετικά εύκολα. Οταν βγήκε προς πώληση το 23% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας το 2009 από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή ποσοστό πολύ μικρότερο από το 40%, τότε εκδήλωσαν ενδιαφέρον και κατέθεσαν προσφορές τρεις κοινοπραξίες, η γαλλική Suez Environnement (είναι μέτοχος στην ΕΥΑΘ) με την Ελλάκτωρ, η ισπανική Aqualia της FCC με τη ΓΕΚ Τέρνα και η γαλλική Veolia με την ελληνική MIG και την κατασκευαστική Ιόνιος.

**Η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στους υφιστάμενους μετόχους του αεροδρομίου

**Η επέκταση παραχώρησης του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ για δέκα χρόνια (2020-2030). Στην περίπτωση αυτή ο ΟΠΑΠ θα κληθεί να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό για να διατηρήσει και το δικαίωμα στο αθλητικό στοίχημα για τη δεκαετία 2020-2030. Η πώληση μεριδίων της εταιρείας που θα έχει τα δικαιώματα των κρατικών λαχείων, του ξυστού. Και σε αυτή την περίπτωση ο πιθανότερος αγοραστής θα είναι ο ΟΠΑΠ, αφού η διοίκηση έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να αποκτήσει όλα τα κρατικά τυχερά παιχνίδια.

**Η πώληση μετοχών της Δημόσιας Εταιρείας Παροχής Αερίου (έως 32%) έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις των ομίλων, Μυτιληναίου και Gazprom.

* Για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ΛΑΡΚΟ (έως 55%) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο όμιλος Μυτιληναίου.

* Η πώληση του 34% των μετοχών του Ταχ. Ταμιευτηρίου είναι μια βιαστική κίνηση, αφού οι τιμές των τραπεζών βουλιάζουν λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου της χώρας. Επρεπε να προηγηθούν άλλες αποκρατικοποιήσεις, να μειωθεί το χρέος και ο πιστωτικός κίνδυνος και να ακολουθήσει η πώληση του Ταχ. Ταμιευτηρίου, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα αποτελούσε ευκαιρία για ξένες τράπεζες οι οποίες θα ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά και στη μεγάλη καταθετική βάση του Τ.Τ. με αντάλλαγμα φθηνό τίμημα (το 34% αποτιμάται 277 εκατ. ευρώ) αλλά και την ανάληψη αυξημένου πιστωτικού κινδύνου (απορρέει από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έχει η τράπεζα), τον οποίο βέβαια μπορούν να διαχειριστούν. Σε άλλη περίπτωση και δεδομένου ότι περίπου 12-14% των μετοχών του Τ.Τ. κατέχουν δύο ελληνικές τράπεζες, η Εθνική και η Eurobank, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για τη συγκέντρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

* Η πώληση του ΟΔΙΕ μπορεί να φαίνεται εύκολη, αφού έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο μεγαλύτερος όμιλος ιπποδρομιών στην Ευρώπη, η γαλλική PMU, αλλά ίσως προκύψουν εμπόδια. Το εύκολο είναι να πουληθεί το Στοίχημα που διοργανώνει η εταιρεία. Το δύσκολο να πουληθεί -και σε τι τιμή- το κτίριο. Ο ΟΔΙΕ έχει στην ιδιοκτησία του τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Κουβαλάει όμως το βάρος των δανείων για την κατασκευή τους, άνω των 200 εκατ. ευρώ, και το βάρος της εξυπηρέτησης αυτών των δανείων. Εάν βρεθούν λύσεις για τη αξιοποίηση και του κτιρίου, η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει μέσα στο 2011.

* Το καζίνο της Πάρνηθας (πωλείται το 49%) μπορεί στο παρελθόν να εθεωρείτο φιλέτο, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι επιχειρηματίες που ανέλαβαν την εκμετάλλευσή του έχουν χάσει χρήματα, διαμαρτύρονται γιατί δεν υλοποιήθηκαν αρκετές συμφωνίες με το Δημόσιο για την ενίσχυση της δραστηριότητας και εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την πορεία των εσόδων στην περίπτωση που απελευθερωθεί ο στοιχηματισμός στη χώρα, όπως θέλει να κάνει η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο.

Δεν καίγονται

Συνεπώς, ούτε οι υφιστάμενοι μέτοχοι «καίγονται» να αγοράσουν το υπόλοιπο 49%. Αντίθετα, ένας εκ των μετόχων, η Ελλάκτωρ, έχει εκφράσει την πρόθεση αποεπένδυσης.

* Η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών έως 66% της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) θα μπορούσε να είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι οι αγοραστές τέτοιων εταιρειών θέλουν η προς πώληση εταιρεία να συνοδεύεται με προίκα δημόσια συμβόλαια αμυντικών δαπανών. Οι Ισραηλινοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για αγορά μεριδίου στην ΕΑΣ, με απώτερο όμως στόχο την είσοδό τους στις ελληνικές προμήθειες.

* Τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με ακίνητα αντιμετωπίζουν εξ ορισμού δυσκολίες στην αξιοποίησή τους. Ετσι, η πώληση μεριδίων των εταιρειών που θα αποκτήσουν τα δικαιώματα αξιοποίησης του Ελληνικού (Ελληνικό Ι) και άλλων χαρτοφυλακίων ακινήτων (ακίνητη περιουσία Ι), αφ' ενός ίσως καθυστερήσει, αφ' ετέρου δεν θα συγκεντρώσει υψηλές προσφορές.

* Η πώληση των δικαιωμάτων αδειών κινητής τηλεφωνίας συναντά τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των εταιρειών να πληρώσουν υψηλό τίμημα, γιατί βλέπουν τα έσοδά τους να υποχωρούν με απρόβλεπτο ρυθμό. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν πολλά για νέες επενδύσεις.

* Η πώληση μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ποσοστό από 49% έως 100% δεν εξελίσσεται θετικά, με την εκδήλωση ουσιαστικού ενδιαφέροντος. Κι αυτό γιατί η εταιρεία «τρέχει» με μεγάλες ζημιές, δύσκολα αναστρέψιμες. 
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ