28 Φεβ 2013

Πάμε για σύγκρουση με την τρόικα

Σε σύγκρουση με την τρόικα οδηγείται η κυβέρνηση καθώς από τους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων διαπιστώνεται ότι οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν στον πάγο.
Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να επιτύχει το στόχο του πλεονάσματος τον Ιανουάριο αποδεικνύεται «κούφια» καθώς το πλεόνασμα οφείλεται στην άτυπη στάση πληρωμών, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι χρηματοροές των επομένων μηνών. Παράλληλα η υστέρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δίνει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. 
Πολιτικά η στάση αναμονής και το παιχνίδι καθυστερήσεων που παίζει η κυβέρνηση με την Ευρώπη αναμένεται να στοιχίσει στην αξιοπιστία της, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο ότι έχει στηθεί μια διελκυστίνδα συμφερόντων με αποτέλεσμα όλες οι πρωτοβουλίες να μένουν ανολοκλήρωτες.
Η πολιτική υψηλών τόνων που έχει υιοθετήσει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνουν να θολώσουν τα νερά στο εσωτερικό αλλά δεν πείθουν τους δανειστές. Η τρόικα ετοιμάζεται να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ζητώντας την ενεργοποίηση ρητρών που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο για την επίτευξη των στόχων.
Στο Μαξίμου το γνωρίζουν αυτό και γι αυτό προσπαθούν να προλειάνουν το έδαφος διαρρέοντας και δηλώνοντας επισήμως ότι η μείωση του κατώτατου μισθού είναι απαίτηση της τρόικας, όπως και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση διαφωνεί αλλά η τρόικα κρατά ανοιχτά τα ζητήματα αυτά.
Η αλήθεια όμως είναι λίγο πιο σύνθετη: Η κυβέρνηση συμφώνησε να επιτύχει στόχους τους οποίους δεν έπιασε, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες παραμένουν στην κατάψυξη και να υποβάλλει σχέδια για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σε αντίθετη περίπτωση έχουν συμφωνηθεί ρήτρες που διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων με άλλα μέτρα και από άλλες διόδους.
Συνεπώς η συζήτηση για νέα μείωση του χρέους, υπό τους γερμανικούς όρους, δεν φαίνεται  να προχωρά. Η κυβέρνηση επέλεξε να συμφωνήσει με τη γερμανική πρόταση για μείωση του χρέους ως «καρότο» στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Εκείνη την περίοδο το ΔΝΤ ζητούσε άμεση μείωση του χρέους ώστε να αποδεσμευτούν υγιείς δυνάμεις και να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας και να καταστεί ελκυστικότερη για επενδύσεις.
Η διατήρηση του χρέους ακόμα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την αφλογιστία στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τις αποκρατικοποιήσεις ενισχύουν το ρίσκο και κρατούν σε απόσταση τους εν δυνάμει επενδυτές.
Στην Ευρώπη εκτιμούν ότι η κυβερνητική πολιτική στόχο έχει να ενισχυθούν τα εγχώρια επιχειρηματικά τζάκια στην πρώτη φάση της νομής της πίτας, έναντι των ανταγωνιστών από το εξωτερικό.
Σε τεχνικολογιστικό επίπεδο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 ανήλθαν σε €4,3 δισ. μειωμένα κατά -9,3% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο στόχο του Προϋπολογισμού του 2013 τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται ελαφρά αυξημένα κατά  0,4%. Σημειώστε εδώ ότι οι επιστροφές φόρων για τον Ιανουάριο του 2013 ήταν μειωμένες τόσο σε ετήσια βάση κατά -73,6% όσο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μηνιαίο στόχο του Προϋπολογισμού του 2013 κατά -83,2%. Αν υποθέσουμε ότι οι επιστροφές φόρων παρέμεναν στα περσινά επίπεδα τότε η μείωση στα καθαρά έσοδα θα ήταν -13,1% σε ετήσια βάση. 
Αν υποθέσουμε ότι οι επιστροφές φόρων ήταν ίσες με τον στόχο του Προϋπολογισμού του 2013 τότε η μείωση των καθαρών εσόδων θα ανερχόταν σε -14,9% σε ετήσια βάση. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από τους άμεσους φόρους εμφανίζονται αυξημένα κατά 8,6% σε ετήσια βάση ενώ είναι επίσης αυξημένα κατά 9,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο του Προϋπολογισμού του 2013. Η συγκεκριμένη επίδοση οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα των αναμενόμενων εσόδων από τον φόρο ακίνητης περιουσίας και στην αύξηση των εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων χρεών. Από την άλλη, ο φόρος εισοδήματος παραμένει αμετάβλητός σε ετήσια βάση αλλά είναι μειωμένος κατά -4,6% σε  σχέση με τον στόχο του Προϋπολογισμού του 2013. Σημειώστε εδώ ότι για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος από 01/01/2013 χρησιμοποιείται η νέα (αυξημένη) φορολογική κλίμακα. 
Οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές σε σχέση με τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους. Εδώ πλέον είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της κρίσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος το 2012. Ποιο αναλυτικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ μειώθηκαν κατά -17,4% σε ετήσια βάση ή κατά -9,5% σε σχέση με αντίστοιχο στόχο του Προϋπολογισμού 2013 ενώ εξίσου ανησυχητικές είναι και οι εξελίξεις στις επιμέρους κατηγορίες του ΦΠΑ (βλέπε Πίνακα 1 παρακάτω). Τέλος, τα έσοδα του ΠΔΕ μειώθηκαν κατά -4,6% σε ετήσια βάση και υπολείπονται -23,2% του αντίστοιχου στόχου για τον Ιανουάριο του 2013.

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ