31 Αυγ 2013

Πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης καπνού στο Αγρίνιο δημιουργεί η Philip Morris



Η Philip Morris International και η Παπαστράτος ανακοίνωσαν σήμερα τη μετατροπή των υπερσύγχρονων αποθηκών της Παπαστράτος στο Αγρίνιο σε logistics hub για την Ευρώπη για καπνά ανατολικού τύπου.

Οι αποθήκες του Αγρινίου θα αποτελέσουν το μοναδικό ιδιόκτητο logistics hub της Philip Morris International στην Ευρώπη και εκεί θα αποθηκεύονται καπνά ανατολικού τύπου προερχόμενα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα οποία στη συνέχεια θα διακινούνται προς εργοστάσια της εταιρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και την Ουκρανία.






Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη, δήλωσε σχετικά «η Ελλάδα αποτελεί για την Philip Morris International χώρα στρατηγικής σημασίας για τα καπνά ανατολικού τύπου. Όταν υπογράψαμε το Φεβρουάριο με την Ελληνική Κυβέρνηση τη Συμφωνία για την αγορά καπνών ανατολικού τύπου, αναφέραμε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας μας στη χώρα.
Προχωράμε τώρα στο επόμενο βήμα, με τη μετατροπή των υπερσύγχρονων αποθηκών της Παπαστράτος στο Αγρίνιο σε logistics hub της Philip Morris International για καπνά ανατολικού τύπου για την Ευρώπη, το οποίο θα ενισχύσει τον τομέα των διεθνών και εγχώριων μεταφορών της χώρας και το εξαγωγικό έργο του κλάδου. 






Σε συνδυασμό, δε, με το συνολικό πρόγραμμα επενδύσεών μας, που έχει ξεπεράσει τα 600 εκ. ευρώ την τελευταία δεκαετία, ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.»
Θυμίζω ότι προ ενός εξαμήνου, υπογράψαμε ένα τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την πολυεθνική εταιρεία, όπου θα αυξάνατε κατά 20% τις προμήθειές σας σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Αυτή η επέκταση των δραστηριοτήτων, μαζί με αυτήν την καινούργια επένδυση της Philip Morris, αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί μία ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία, την οποία την θεωρούμε, όπως καταλαβαίνετε, πολυσήμαντη.
Αλλά, ταυτόχρονα, αυτή η επένδυση που θα κάνετε τώρα, σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, σημαίνει διεθνείς μεταφορές προϊόντων εντός Ελλάδος. Σημαίνει υποστήριξη των εξαγωγών ενός κλάδου πολύ ισχυρού, με μεγάλη ζήτηση σε όλον τον κόσμο.

Η Ελλάδα δεν σταματάει εδώ. Εμείς θα θελήσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για να κάνουμε την Πατρίδα μας έναν υγιή επενδυτικό προορισμό, με στέρεες  νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, που είναι και ο μεγάλος μας μόχθος και ο πόνος μας, πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Απο την πλευρά του ο κ.Θεοφιλόπουλος σημείωσε ότι «για τη Philip Morris International η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα στρατηγικής σημασίας για τα καπνά Ανατολικού τύπου».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σε συνέχεια της συμφωνίας που υπογράψαμε το Φεβρουάριο, προχωράμε τώρα στην μετατροπή των αποθηκών μας στο Αγρινίο, σε κεντρικές αποθήκες καπνών και κέντρο διανομής για τη Philip Morris International για όλη την Ευρώπη». Ως εκ τούτου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εταιρία του θα ενισχύσει το μεταφορικό και εξαγωγικό έργο της χώρας, ενώ με τις επενδύσεις της, που έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία, θα βοηθήσει για την έξοδο της χώρας από την κρίση.






Υπενθυμίζεται ότι με τη Συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της Philip Morris International,  επίσης ότι στα τέλη του 2012 η πολυεθνική είχε ανακοινώσει την απόφασή της για απορρόφηση του 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών την επόμενη τριετία. η εταιρία δεσμεύτηκε για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου για την τριετία 2013-2015 αυξημένων κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, παρέχοντας ένα περισσότερο προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για τους 25.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου στη χώρα.

Η ιστορία της πόλης του Αγρινίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καπνό. Τα κτίρια των καπναποθηκών είναι χώροι που έχουν σαφώς ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία για την πόλη. Οι αποθήκες του Αγρινίου καλύπτουν 58.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκονται σε έκταση 250.000 τετραγωνικών μέτρων. Η μετατροπή τους σε logistics hub ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με την παραλαβή των πρώτων 500 τόνων καπνού από τη Βουλγαρία και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις αγορές καπνών το 2014, όταν περίπου 15.000 τόνοι καπνών θα διακινούνται μέσω Αγρινίου. Αποτελούν δε, σημεία αναφοράς στον πολεοδομικό της χάρτη. Στις αρχές του εικοστού αιώνα η παραγωγή και η καπνεμπορία βρίσκονται στο απόγειό τους στην πόλη του Αγρινίου. Η εκλεκτή ποιότητα των αγρινιώτικων καπνών, η τεχνογνωσία των καπνεργατών του Αγρινίου, αλλά και το άριστο μάρκετινγκ των αδελφών Παπαστράτου, αδελφών Παναγοπούλου, αδελφών Ηλίου, αδελφών Παπαπέτρου καθιστούν περιζήτητα τα Αγρινιώτικα καπνά στις αγορές του εξωτερικού. Επιπρόσθετα οι Αφοί Σακελλαριάδη, Αφοί Κόκκαλη, ο Θεμ. Καπέρδας, ο Αβαρίκος και ο Καμποσιώρας,  ο Βασ. Παπαβασιλείου και ο Χαρ. Φαρμάκης, έκαναν το Αγρίνιο ένα από τα πιο ξακουστά κέντρα καπνοπαραγωγής και καπνεργασίας της χώρας. Η μορφή των χώρων καπνεργασίας του Αγρινίου ακολουθούσε απολύτως τη λειτουργία τους. Καθώς χρειάζονταν φως στην επεξεργασία και σκιά στην αποθήκευση, αρχιτεκτονικά οι αποθήκες εξασφάλιζαν φως ψηλά και σκιά χαμηλά. Ως συνέπεια, στον πρώτο όροφο στιβάζονταν τα ανεπεξέργαστα καπνά πάνω σε ξύλινα τελάρα, γνωστά ως κρεβαταριές, ώστε τα καπνόφυλλα να αερίζονται και να προστατεύονται από το σάπισμα. Περιμετρικά υπήρχαν ανοίγματα που εξασφάλιζαν τον αερισμό του χώρου, ήταν όμως μικρά, για να περιορίζουν το φωτισμό. Στο δεύτερο όροφο γινόταν η επεξεργασία. Συμμετρικά με τον πρώτο όροφο φτιάχνονταν παράθυρα περιμετρικά, με μεγαλύτερο όμως άνοιγμα, για να εξασφαλίζουν περισσότερο φως.
Το εσωτερικό των καπνομάγαζων ήταν ενιαίο και οι στέγες ξύλινες τετράριχτες και καλύπτονταν από βυζαντινά κεραμίδια. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό όλων των κτιρίων αυτών είναι ότι διέθεταν μόνο μια πόρτα κι αυτή με σχετικά μικρό άνοιγμα, αν σκεφτεί κανείς ότι επρόκειτο για δημόσια κτίρια βιομηχανικού χαρακτήρα. Καταγεγραμμένες αποθήκες στην πόλη του Αγρινίου είναι: Παπαστράτου (πλατεία Παναγοπούλου), Παπαπέτρου (οδός Κ.Παλαμά), Ηλιού (οδός Μεσολογγίου), Παναγοπούλου, Αβαρίκου (Π.Σούλου & Παναγοπούλου), Χασουράκη, ΕΟΚ (οδός Μακρή), Παπαβασιλείου, Μπισδούνη (Μανδηλαρά & Παναγοπούλου). 


Φωτογραφία: Βαγγέλης  Δούτσιος
Παρουσίαση: Βαγγέλης  Δούτσιος
panoramio.com/user/705253 , 
agrnet.blogspot.gr
westlinenews.gr  ,
agronews.gr ,
euro2day.gr/ ,  
tanea.gr ,

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ






Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ