24 Νοε 2014

Η ΕΕ «έκοψε» την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου

Άδοξο τέλος είχαν τα φιλόδοξα κυβερνητικά σχέδια για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Φαληρικού όρμου καθώς, όπως αποκάλυψε «tovima.gr», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση απαιτώντας την απένταξη του έργου από το γνωστό ως νέο «ΕΣΠΑ».


Μαζί με αυτό το μεγάλο έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 230 εκατομ. €, οι Βρύξελες «έκοψαν» και το έργο της πεζοδρόμησης και ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, με επέκταση του τραμ, ως την πλατεία Αιγύπτου.

Το «tovima.gr» επικαλούμενο πληγές κοντά στην υπόθεση αναφέρει πως οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι, σε περίοδο έλλειψης πόρων, δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν «διακοσμητικά έργα», την ώρα που εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων της χώρας, αλλά και άλλων έργων προτεραιότητας.

Σύμφωνα, πάντα, με ««tovima.gr»» η είδηση της κοινοτικής παρέμβασης έφτασε ως το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος και μη έχοντας άλλη επιλογή αποδέχθηκε τα τετελεσμένα.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Φαλήρου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κυβέρνηση- και όχι μόνο- γι’ αυτό προβλήθηκε ιδιαίτερα ως έργο αν και σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής μελέτης οι μόνιμες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργούσε κατά την πλήρη λειτουργία του ήταν μόλις 70.

Ωστόσο, φαίνεται ότι:
•    Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από το «Ίδρυμα Στ. Νιάρχος», το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη  με 2 εκατομμύρια €.
Το ενδιαφέρον εξηγείται αφού στην περιοχή κατασκευάζεται το Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και μια μεγάλη ανάπλαση, στην οποία περιλαμβανόταν και η δημιουργία Πάρκου Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ), θα του έδινε μεγαλύτερη υπεραξία.
Άλλωστε, λέγεται ότι τα σχέδια, που προωθούντο από κάποιες πλευρές για την δημιουργία νέου λιμανιού κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή, «πάγωσαν» μετά από την παρέμβαση του συγκεκριμένου Ιδρύματος, που είχε άλλες προτεραιότητες για την περιοχή.
•    Υπήρχε ενδιαφέρον και από άλλες πλευρές καθώς έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση ο περιβάλλων χώρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και όλα θα ήταν διαφορετικά εάν προχωρούσε η ανάπλαση στην περιοχή.

Τι περιλάμβανε η μελέτη για τον Φαληρικό όρμο

Το Μάρτιο του 2013 σε ειδική εκδήλωση στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου παρουσιάστηκε η μελέτη, η οποία προέβλεπε ότι:
•    Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 του ΥΠΕΚΑ με 110 εκ., από το ΥΠΟΜΕΔΙ με 80 εκατ. ευρώ και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής με 40 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα για την επιτάχυνση της συγχρηματοδότησης του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία, θα χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jaspers. Η υλοποίηση του έργου συνεπάγεται επενδύσεις της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ περίπου, προερχόμενων κυρίως από το νέο ΕΣΠΑ.

Η ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου θα εξυπηρετούσε τους εξής στόχους:
•    Περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό την άσκηση – άθληση και την ψυχαγωγία.
•    Αποκατάσταση της απρόσκοπτης επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικώς των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης
•    Αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής
•    Λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης του Παλαιού Φαλήρου με το πράσινο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα Ολυμπιακά έργα στο Φαληρικό μέτωπο, από τον Ιλισσό έως το Δέλτα.



http://www.pireas2day.gr
......................................................................................................................................................................

Για απίστευτες προσφορές Κάντε κλικ εδώ

Στείλτε μας τη φωτογραφία , το video ή το μήνυμα σου για να καταγγείλεις και να δείξεις αυτό που θέλεις. Όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε το Κερατσίνι που θέλουμε!   
Επικοινωνία με το KERATSINIVOICE:
Email: keratsinivoice@gmail.com

Κάντε like το keratsinivoice στο facebook

Follow us στο twitter

Advertisement



 Advertisement

 Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Recent Posts Widget

ΝΙΚΑΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ